DXY blijft stabiel doordat de Amerikaanse rente afkoelt

Geschreven door: Crispus Nyaga
maart 15, 2021
  • De Amerikaanse dollarindex bleef stabiel nadat de rente op Amerikaanse staatsobligaties was gekalmeerd.
  • Beleggers wachten op de detailhandelsverkopen in de VS die morgen zijn gepland.
  • Het FOMC brengt woensdag zijn rentebesluit uit.

De Amerikaanse dollarindex (DXY) steeg maandag licht toen de rente op Amerikaanse staatsobligaties terugliep. De index handelt op $ 91,80, dat is 0,50% boven het dieptepunt van vorige week van $ 91,35.

DXY
Amerikaanse dollarindex grafiek

Rendementen op Amerikaanse staatsobligaties lopen terug

De Amerikaanse dollar index reageert op de rente op Amerikaanse staatsobligaties. Het rendement van de tienjarige staatsobligatie is met 0,50% gedaald tot 1,627%, terwijl dat van de 30-jarige met 0,70% is gedaald tot 2,38%. De twee rendementen liggen nog steeds dicht bij het hoogste niveau sinds vorig jaar, aangezien beleggers een hogere inflatie verwachten.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Vorige week toonden gegevens van het Bureau of Labor Statistics (BLS) aan dat de algemene consumentenprijsindex (CPI) steeg van 1,4% in januari tot 1,7% in februari. Deze prestatie was in lijn met de verwachtingen. Vrijdag lieten gegevens zien dat de producentenprijsindex (PPI) met 1,3% is gestegen, de grootste stijging sinds 2009. Deze prestatie was vooral te danken aan de stijgende prijzen voor ruwe olie.

Stijgende Amerikaanse obligatierendementen zijn een teken dat beleggers denken dat de inflatie zal blijven stijgen vanwege de hogere olieprijzen en het onlangs aangenomen stimuleringspakket van $ 1,9 biljoen. Het vijfjaarlijkse breakeven percentage, een populaire maatstaf, laat zien dat beleggers een inflatiepercentage van 2,5% in rekening brengen.

Ondertussen stijgt de dollarindex vóór de belangrijke Amerikaanse detailhandelsverkopen die morgen verschijnen. Economen zijn van mening dat de totale verkoop is gedaald van 5,3% in januari tot -0,5% in februari. Ze verwachten ook dat de kernverkopen met 0,1% zijn gedaald naarmate de impact van het vorige stimuleringspakket van $ 900 miljard begon te eroderen.

Het belangrijkste is dat de munt stijgt in de aanloop naar de belangrijke vergadering van de Federal Reserve die morgen zal beginnen. Verwacht wordt dat de bank de rentetarieven en het kwantitatieve verruimingsbeleid ongewijzigd laat. Toch zal deze vergadering Jerome Powell en andere leden de gelegenheid bieden om te beraadslagen over de prestaties van de obligatiemarkt.

De Amerikaanse dollar is met 0,75% gestegen ten opzichte van de Zweedse kroon, 0,15% ten opzichte van de Japanse yen en met 0,25% ten opzichte van de euro.

Amerikaanse dollarindex prognose

Dollar index
Dollarindex grafiek

De dollarindex steeg naar een hoogste punt in de loop van de dag van $ 91,80. Op de 4-uur grafiek ligt de prijs iets onder het 23,6% Fibonacci-retracementniveau. Het ligt ook tussen de eerste en tweede ondersteuning van de Andrews Pitchfork-tool. Daarnaast is het boven de middelste lijn van de Bollinger Bands geschoven. Daarom zou het paar kunnen blijven stijgen nu bulls zich richten op de volgende belangrijke weerstand op $ 92. U kunt meer over deze indicatoren leren in onze gratis forex trading cursussen.