USD/CNY: Yuan blijft stabiel na tekenen van Chinees herstel

Geschreven door: Crispus Nyaga
maart 15, 2021
  • De Chinese yuan bleef stabiel na sterke Chinese cijfers.
  • De industriële productie in China is in februari met 35,1% gestegen.
  • De beleggingen in vaste activa stegen met 35%.

De USD / CNY prijs daalde na de relatief sterke economische cijfers uit China, de op een na grootste economie ter wereld. Het paar daalde naar 6.4947, iets lager dan de afsluiting van vrijdag op 6.5100.

USD/CNY grafiek

China herstelde sterk

De Chinese economie heeft de afgelopen maanden veel vooruitgang geboekt. Volgens het statistiekbureau was het de enige grote wereldeconomie die vorig jaar een jaarlijkse BBP-groei noteerde.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Deze groei zet zich dit jaar voort doordat de internationale vraag en de particuliere consumptie blijven aantrekken. Twee weken geleden toonden gegevens van het statistiekbureau aan dat de export en import van het land in januari enorm stegen, wat leidde tot een maandelijks overschot van meer dan $ 100 miljard.

En vandaag toonden cijfers aan dat de detailhandelsverkopen in februari met 33,8% zijn gestegen toen het land het nieuwe maanjaar markeerde. Deze verbetering was beter dan de groei van 4,6% in januari en de mediane schatting van 32,0%. In totaal is de omzet sinds januari met 33,78% gestegen.

Ondertussen steeg de industriële productie van het land van 7,3% in januari tot 35,1% in februari. Analisten verwachtten dat het cijfer uit zou komen op 30,0%. Verder stegen de investeringen in vaste activa, die een belangrijk onderdeel van de economie vormen, met 35,0%, terwijl de huizenprijsindex met 4,3% toenam.

Analisten bij veel banken en forex brokers geloven dat de Chinese opleving dit jaar zal doorzetten. Ze noemen hierbij het recente stimuleringspakket van de Amerikaanse overheid en het aanstaande infrastructuuruitgavenpakket. Als een van de grootste handelspartners van de VS zal het land er aanzienlijk van profiteren na de deal. Ook zal de vraag naar Chinese goederen blijven stijgen naarmate de wereldeconomie zich herstelt.

Technische voorspelling USD/CNY

USD/CNY
USD/CNY grafiek

De USD / CNY stuiterde vorige week boven de belangrijke weerstand op 6.4947, terwijl de Amerikaanse rente bleef stijgen. Het steeg vervolgens naar een hoogste punt in meerdere maanden van 6.5435 en wist vervolgens een deel van de winsten uit te wissen na de inflatiecijfers in de VS.

De USD / CNY prijs zweeft met 6.5435 iets boven de ondersteuning en bevindt zich nog steeds op de 15 en 25-daagse exponentiële voortschrijdende gemiddelden (EMA). De Relatieve Sterkte Index (RSI) bevindt zich ook op het neutrale niveau van 50.

Het paar lijkt ook een klein bullish vlagpatroon te vormen. Daarom zou het paar op korte termijn kunnen herstellen, nu de bulls zich richten op het volgende belangrijke weerstandsniveau op 6.52. Toch zouden traders voorzichtig moeten zijn bij het verhandelen van het paar vanwege mogelijke interventies door de PBOC.