DXY: vooruitblik op het rentebesluit van de Fed

Geschreven door: Crispus Nyaga
maart 16, 2021
  • De Fed begint vandaag met haar rentevergadering.
  • Economen verwachten dat de rentetarieven en kwantitatieve versoepeling ongewijzigd zullen blijven.
  • De beslissing komt op een moment dat de Amerikaanse economie enkele verbeteringen heeft gezien.

De Amerikaanse dollarindex (DXY) is weinig veranderd nu marktdeelnemers uitkijken naar het komende rentebesluit van de Fed. Het wordt verhandeld tegen $ 91,75, wat een paar punten onder het hoogste punt in de loop van de dag van $ 91,97 is.

Dollar index
Amerikaanse dollarindex grafiek

In afwachting van de Fed beslissing

Het Federal Open Market Committee (FOMC) begint vandaag met zijn tweedaagse rentevergadering en doet morgen zijn oordeel. Deze bijeenkomst komt op een moment dat de Amerikaanse economie een bescheiden herstel heeft doorgemaakt.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

De consumenteninflatie is gestegen tot 1,7%, terwijl de economie in februari meer banen heeft toegevoegd. Verder is het ministerie van Financiën al begonnen met het uitdelen van de $ 1.400 stimuleringscheques. Meer staten zijn begonnen met de heropening.

Daarom zijn economen van mening dat de Fed de rente en kwantitatieve versoepeling ongewijzigd zal laten. Ze verwachten ook dat het de algemene economische vooruitzichten verbetert van 4,2% groei naar 8,0% groei. Wat de inflatie betreft, zal de bank een scherpe prijsstijging voorspellen naarmate de economie heropent en naarmate mensen de stimuleringsfondsen aan het werk zetten. Ook heeft de stijgende prijs van ruwe olie bijgedragen aan de prijzen.

Het belangrijkste is dat traders goed letten op de puntplot. Dit is een document dat laat zien waar de FOMC-functionarissen verwachten dat de tarieven in de toekomst zullen stijgen. Als zodanig biedt het meer aanwijzingen over de vraag of de ambtenaren eerder dan verwacht hogere tarieven voorspellen. Het belangrijkste is dat analisten de opmerkingen van de Fed over de rentecurve willen horen.

Vóór het rentebesluit zal de dollarindex reageren op de laatste Amerikaanse detailhandelsverkopen. Economen verwachten dat deze cijfers zullen aantonen dat de totale verkoop in februari daalde naarmate de impact van de vorige stimuleringsmaatregelen begon te vervagen. De index zal ook reageren op de laatste cijfers van de Amerikaanse industrie,

De Amerikaanse dollar is 0,40% gestegen ten opzichte van de pond sterling en 0,10% ten opzichte van de Japanse yen. Het is ook met 0,12% gedaald ten opzichte van de euro en met 0,30% ten opzichte van de Zweedse kroon.

Amerikaanse dollarindex voorspelling

DXY
DXY grafiek

Op de 3-uur grafiek zien we dat de dollarindex zich vandaag in een krap bereik bevindt. Het wordt verhandeld tegen de 23,6% Fibonacci-retracement en ligt ook langs de 15 en 25-daagse exponentiële voortschrijdende gemiddelden (EMA). De prijs lijkt ook een stijgende driehoek te vormen, wat meestal een bullish teken is. Daarom kan de index hoger uitbreken als bulls op de volgende belangrijke weerstand bij $ 92,0 mikken