DXY onder druk in aanloop naar Amerikaanse obligatieveilingen

Geschreven door: Crispus Nyaga
maart 22, 2021
  • De Amerikaanse dollarindex daalde doordat beleggers zich concentreerden op de obligatiemarkt.
  • De dollar daalde ten opzichte van alle valuta's in de index.
  • Het zal reageren op Amerikaanse obligatieveilingen en toespraken van Jerome Powell.

De Amerikaanse dollarindex (DXY) wist een deel van zijn eerdere winsten uit te wissen toen de rente op Amerikaanse staatsobligaties afkoelde in de aanloop naar belangrijke veilingen. Het daalde naar $ 91,80, wat 0,40% lager is dan het hoogste punt in de loop van de dag van $ 92,15.

Rendementen op Amerikaanse staatsobligaties zijn matig

Vorige week steeg de Amerikaanse dollarindex na het gematigde rentebesluit van de Fed. Daarin besloot de bank de rentetarieven ongewijzigd te laten tussen 0% en 0,25%, zoals de meeste analisten hadden verwacht. Het besloot ook om door te gaan met de aankoop van activa, zelfs nu analisten een hoge inflatie op korte termijn voorspellen.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

In een interview tijdens het weekend zei Larry Summers inderdaad dat hij verwachtte dat de prijzen later dit jaar met 3% tot 4% zouden stijgen.

Vandaag heeft de dollarindex zich teruggetrokken doordat beleggers zich concentreren op de obligatiemarkt. Het rendement op de tienjarige staatsobligaties is met 3% gedaald tot 1,679%, wat substantieel lager is dan het hoogste punt van vorige week van 1,74%. Dit was het hoogste niveau in 14 maanden. Dezelfde trend doet zich voor bij andere obligaties. De rendementen op 30 jaar en 2 jaar zijn eveneens gedaald tot respectievelijk 2,385% en 0,14%, zoals hieronder weergegeven.

US bond yields
Rente op Amerikaanse staatsobligaties

De Amerikaanse dollar daalde met 0,20% ten opzichte van de euro en met 0,37% ten opzichte van de Zwitserse frank. Het daalde ook met 0,25% ten opzichte van de Zweedse kroon en 0,10% ten opzichte van de Canadese dollar.

Deze week zal de munt reageren op belangrijke uitspraken van Jerome Powell, de Fed-voorzitter. Vandaag houdt hij een toespraak over innovaties. Op dinsdag en woensdag wordt hij geïnterviewd door twee congrescomités. In deze getuigenissen zal hij waarschijnlijk vertellen hoe de Fed van plan is de herstellende economie aan te pakken. De komende obligatieveilingen zullen ook invloed hebben op de valuta.

De dollarindex zal ook reageren op de meest recente verkoopcijfers van nieuwe woningen en bestaande huizen, flash-PMI’s voor productie en dienstverlening en de definitieve lezing van de BBP-gegevens van de VS over het vierde kwartaal.

Amerikaanse dollarindex prognose

US dollar index
Amerikaanse dollarindex grafiek

De 4-uur grafiek laat zien dat de dollarindex een substantiële weerstand heeft gevonden van iets minder dan $ 92. Het ligt ook langs het 23,6% Fibonacci-retracementniveau en op de rand van de standaard kantelpunten. Het is ook onder het 25-dagen exponentieel voortschrijdend gemiddelde (EMA) gezakt.

Daarom zal een solide beweging onder het huidige niveau bearish zijn voor de index. Het opent de mogelijkheid om onder de steun van $ 91,60 te komen, het hoogste punt sinds februari. Daarna zal de prijs waarschijnlijk dalen tot $ 91,40 naar de eerste ondersteuning.