DXY: Amerikaanse dollarindex stijgt waarschijnlijk tot $94

Geschreven door: Crispus Nyaga
maart 25, 2021
  • De Amerikaanse dollarindex zal waarschijnlijk stijgen tot $94.
  • De index reageert op de relatief sterke cijfers van het Amerikaanse BBP.
  • Het aanvankelijke aantal werklozen was beter dan geraamd.

De Amerikaanse dollarindex (DXY) steeg naar het hoogste niveau sinds november vorig jaar doordat forexbeleggers reageerden op de laatste economische cijfers uit de Verenigde Staten. Het steeg tot $ 92,67, wat 4% hoger is dan het dieptepunt van $ 89,20 van vorig jaar.

Dollar index
Dollarindex grafiek

Amerikaanse BBP gegevens

Het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics heeft donderdag de laatste BBP-cijfers gepubliceerd. Uit de cijfers bleek dat de Amerikaanse economie in het vierde kwartaal met 4,3% groeide. Dit was een betere lezing dan de vorige schatting van 4,1%.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Deze economische groei was vooral te danken aan de 2,3% groei van de consumentenbestedingen en de forse overheidsuitgaven. Analisten bij de meeste forex brokers geloven dat de economie dit jaar zal blijven stijgen vanwege de recente stimuleringsmaatregelen ter waarde van $ 2,8 biljoen en het snelle tempo van vaccinatie tegen het coronavirus.

De economie zal ook een boost krijgen als de regering van Joe Biden erin slaagt haar infrastructuurpakket van ongeveer $ 3 biljoen te halen. Het doel is om de wegen en bruggen van het land en andere grote infrastructuurprojecten opnieuw aan te leggen.

Ondertussen reageerde de dollarindex ook op de relatief positieve aanvankelijke cijfers voor werkloosheidsuitkeringen. In totaal zijn de aanvankelijke vorderingen gedaald van 781.000 naar 684.000. Dit was een betere schatting dan de geschatte 730.000. In dezelfde periode daalden de aanhoudende werkloosheidsaanvragen van ruim 4,1 miljoen naar 3,8 miljoen.

De dollarindex stijgt ook omdat de markt zich blijft concentreren op de obligatiemarkt. Het 10-jaars rendement daalde tot 1,60% na een stijging tot 1,74% op vrijdag. Het 2-jaar rendement daalde ook tot 0,14% na de sterke cijfers voor werkloosheidsuitkeringen. Verder hielp ook de relatief gematigde uitspraak van Jerome Powell.

De Amerikaanse dollar steeg met 0,40% ten opzichte van de Zweedse kroon en Japanse yen en met 0,30% met 0,20% ten opzichte van de Zwitserse frank.

Amerikaanse dollarindex prognose

US dollar index
Amerikaanse dollarindex grafiek

De Amerikaanse dollarindex steeg vandaag fors en zette de winsten voort die op 25 februari begonnen waren. Het heeft een omgekeerd hoofd en schouders patroon gevormd en is boven de 25 en 50-daagse exponentiële voortschrijdende gemiddelden (EMA) gestegen. De Relatieve Sterkte Index (RSI) en andere oscillatoren zijn ook gestegen. Daarom kan de index blijven stijgen, aangezien bulls zich op de volgende belangrijke weerstand op $ 94 richten.