Ruwe olieprijzen herstellen na een corrigerende terugval

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith streeft ernaar om complexe ontwikkelingen te doorbreken, zodat beleggers beter geïnformeerde beslissingen kunnen nemen. Als Faith niet ondergedompeld… read more.
on mrt 25, 2021
  • Ruwe olieprijzen zijn na de duik van dinsdag weer op weg naar herstel.
  • WTI- en Brent-futures stegen met 5,96% en 0,13%.
  • De wereldwijde vraag naar olie is nog steeds wankel door de toenemende COVID-19 gevallen.

De ruwe olieprijzen zijn na de duik van dinsdag weer op weg naar herstel. Uitdagingen rond de uitrol van vaccins, toenemende gevallen van coronavirus en stijgende olie-voorraden in de VS waren de drijfveren voor de daling.

Ruwe olieprijzen

Ruwe olieprijzen herstellen

De prijs van ruwe olie verlengde zijn stijging van de sessie van woensdag na de duik op dinsdag. WTI-futures stegen met 5,96% tot $ 60,79. Ook de Brent-futures stegen met 0,13% tot $ 63,54. Begin maart bereikte de grondstof de grens van $ 68, het hoogste niveau sinds oktober 2018. Sindsdien is de grondstof gedaald naar een dieptepunt in een maand van $ 57,31 eerder op de sessie van woensdag.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

De daaropvolgende prijsstijging is echter een indicatie dat de bewegingen in recente sessies eerder een corrigerende pullback dan een bearish reversal waren. Beleggers die olie willen verhandelen, gingen het nieuwe jaar in met hoge verwachtingen van het herstel van de wereldwijde vraag naar olie.

Productieverlagingen door OPEC+, het Amerikaanse stimuleringspakket van $ 1,9 biljoen en de uitrol van vaccins zorgden voor een opwaartse trend. In de eerste twee maanden van het jaar was de prijs van ruwe olie met ongeveer 29% gestegen. De duik van vorige week was echter een teken dat de prijzen abnormaal snel waren gestegen.

Hoewel de huidige stijging een indicatie is dat het herstel van de vraag naar olie nog steeds aan de gang is, heeft het nog een lange weg te gaan. De derde golf van coronavirus in Europa en de daaropvolgende lockdowns in Frankrijk, Duitsland, Italië en Nederland hebben een hindernis gecreëerd voor de vraag naar olie. Dit gebeurde tijdens de zomervakantie, waardoor de vraag naar olie zou toenemen. Uitdagingen rond het AstraZeneca vaccin hebben het er niet gemakkelijker op gemaakt voor de prijs van ruwe olie.

Bovendien ondervinden de olieprijzen weerstand door de verrassende stijging van de Amerikaanse voorraden. Op woensdag gaven de gegevens van EIA aan dat de voorraden ruwe olie met 1.912 miljoen vaten waren gestegen, vergeleken met de voorspelde daling van 272.000 vaten. De benzinevoorraden stegen met 203.000 vaten tegen de verwachte stijging van 1.186 miljoen vaten.

De bestaande hindernissen voor het herstel van de olieprijs rechtvaardigen het besluit van OPEC+ om de productieverlagingen in april voort te zetten. Saoedi-Arabië heeft zich uitgesproken over de noodzaak van de coalitie om voorzichtig te zijn met het te snel verhogen van de productie. De recente prijsschommelingen zijn het bewijs dat de groep gehoor moet geven aan dat advies.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld