GBP/USD: Eerste maandelijkse daling in zes maanden

Geschreven door: Crispus Nyaga
maart 31, 2021
  • De GBP/USD ligt op schema voor de eerste maandelijkse daling in 6 maanden.
  • De prijsactie komt door de stijgende Amerikaanse rendementen.
  • Het paar zou op korte termijn kunnen blijven dalen.

De GBP / USD prijs ligt op schema voor zijn eerste daling in zes maanden, aangezien forexbeleggers zich concentreren op de stijgende Amerikaanse obligatierendementen. Het handelt op 1.3743, iets boven het dieptepunt van vorige maand op 1.3668.

GBP/USD
GBP/USD prijsactie

Amerikaanse obligatierendementen drukken de pond

De Britse pond daalde in maart doordat de markt reageerde op de stijgende obligatierente in de Verenigde Staten. Door de uitverkoop van obligaties steeg het rendement op 10-jaars obligaties tot 1,36%, het hoogste niveau in meer dan een jaar.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

In dezelfde periode stegen ook de obligatierendementen op 5 en 30 jaar, doordat beleggers hogere inflatie en rentetarieven begonnen in te rekenen. De dollarindex steeg in maart zelfs met meer dan 2%.

Woensdag steeg de GBP / USD licht na de gemengde economische cijfers uit het VK. In totaal toonden gegevens van het Office of National Statistics (ONS) aan dat de economie in het vierde kwartaal met 1,3% groeide. Dit was een sterker aantal dan de vorige lezing van 1,0%.

Op jaarbasis kromp de economie met 7,3%, beter dan de vorige 7,8%. Deze cijfers wijzen erop dat de Britse economie het beter doet dan de voorspellingen van analisten.

De gegevens van Nationwide waren echter relatief zwak. De bank zei dat de huizenprijsindex in maart met 0,2% is gedaald, na een stijging van 0,7% in de voorgaande maand. Dit was een lagere prestatie dan de mediane schatting van een toename van 0,4%.

Op jaarbasis steeg de index met 5,7%, lager dan de vorige 6,9% en de verwachte 6,4%. Verder meldden British Retail Consortium (BRC) eerder vandaag dat de winkelprijsindex in maart met 2,4% daalde.

Later vandaag zal de GBP/USD reageren op de cijfers van de Amerikaanse huizenverkopen en de ADP-werkgelegenheidsaantallen.

GBP/USD technische prognose

GBP/USD
GBP/USD technische grafiek

De GBP / USD handelt op 1,3750, wat 3,55% onder het hoogste puntniveau in maart is. Gaandeweg bewoog het zich onder de 25 en 15-daagse voortschrijdende gemiddelden, en oscillatoren zoals de Relatieve Sterkte Index (RSI) en MACD bleven dalen. Het paar is ook onder het draaipunt gekomen en mikt nu op zijn eerste steun.

Daarom zal de neerwaartse trend zich op korte termijn waarschijnlijk voortzetten, aangezien de bears zich richten op het volgende steunniveau op 1.3585. Elke verdere daling zal het paar naar de tweede steun wijzen op 1.3240.