USD/NOK: Kroon kan herstellen na zwakke Noorse inflatiecijfers

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus is een actieve handelaar, waar hij wordt gevolgd en gekopieerd bij Capital.com. Hij woont in Nairobi met zijn… read more.
on apr 9, 2021
  • De USD/NOK bereikte een belangrijk weerstandsniveau na de Noorse inflatiecijfers.
  • De consumentenprijzen stegen met 3,1% vanwege de belangrijkste dienstensector.
  • Het paar steeg ook vanwege de sterkere Amerikaanse dollar.

De USD / NOK prijs herstelde vrijdag, geholpen door de sterkere Amerikaanse dollar en de zwakke Noorse inflatiecijfers. Het steeg naar 8.5172, wat 1% boven het hoogste niveau was deze week.

USD/NOK
USD/NOK prijsactie

Zwakke inflatie in Noorwegen

Het Noorse statistiekbureau publiceerde relatief zwakke cijfers voor de consumenteninflatie. Uit de gegevens bleek dat de algemene consumentenprijsindex (CPI) in maart met 0,3% daalde na een stijging met 0,7% in februari. Door deze daling daalde de CPI op jaarbasis van 3,3% naar 3,1%. In dezelfde periode daalde de kern-CPI van 0,4% naar 0,3% en bleef op een geannualiseerd tarief van 2,7%.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Volgens het bureau was de achterblijvende inflatie vooral te wijten aan limieten voor sommige bedrijven, vooral die in de dienstensector. Ook de prijzen van huisvesting, water en elektriciteit bleven in maart achter.

Daarom herstelde de USD / NOK zich omdat forextraders zich zorgen maken over de impact op de inflatie op de Norges Bank. In de afgelopen bijeenkomsten heeft de bank zich uitgesproken voor hogere rentetarieven vanwege het economische herstel van het land. Maar naarmate het land het vaccinatieproces versnelt, is er een mogelijkheid dat de bank agressief blijft.

De USD / NOK stijgt ook vanwege de relatief sterkere Amerikaanse dollar. Na een daling gedurende de week, herstelde de dollar zich ten opzichte van de belangrijkste valuta’s. De goed bekeken dollarindex is met meer dan 0,25% gestegen doordat de rente op Amerikaanse obligaties stijgt. Het is met 0,20% gestegen ten opzichte van de euro, 0,15% ten opzichte van de pond sterling en met 0,40% ten opzichte van de Japanse yen.

De sterkte van de dollar is vooral te danken aan de stijgende obligatierente. Het 10-jarige obligatierendement is gestegen tot 1,66%, wat nog steeds onder het wekelijkse hoogste punt van 1,73% ligt. Het 30-jaars rendement is gestegen tot 2,33% als marktprijs in een sterker herstel van de Amerikaanse economie.

Technische prognose USD/NOK

USD/NOK
USD/NOK technische grafiek

De 4-uur grafiek laat zien dat de USD / NOK vandaag is teruggekeerd. Het bereikte een hoogtepunt van 8.5172, wat langs het dalende kanaal is dat in het zwart wordt weergegeven. De prijs bevindt zich ook aan de bovenkant van de Bollinger banden en ligt iets boven de Parabolische SAR-indicator. Daarom zal het paar naar mijn mening de neerwaartse trend hervatten, aangezien bears zich richten op de onderkant van het kanaal op 8.45. Een doorbraak boven de bovenkant van de weerstand zal de bearish case echter ongeldig maken. U kunt meer leren over technische analyse in onze gratis forex cursussen.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld