EUR/USD bullish na sterke detailhandelsverkopen in de EU

Geschreven door: Crispus Nyaga
april 12, 2021
  • De EUR/USD werd bullish na de sterke detailhandelsverkopen in de EU.
  • Er is optimisme dat de EU haar vaccinatiedrang zal opvoeren.
  • De focus verschuift naar de laatste inflatiedata van de VS voor dinsdag.

De EUR / USD prijs herstelde zich maandag na de relatief sterke detailhandelsverkopen in de eurozone. Het stijgt ook vooruitlopend op de belangrijke inflatiecijfers van de VS die voor dinsdagmiddag zijn vastgesteld. Het steeg tot 1.1907, iets boven het intradag dieptepunt van 1.1870.

EUR/USD
EUR/USD prijsactie

Verkoopcijfers in de EU in de detailhandel

Het volume van de detailhandelsverkopen in de eurozone herstelde zich in februari, zelfs toen landen lockdowns oplegden in een poging de verspreiding van het coronavirus een halt toe te roepen. Volgens Eurostat herstelde de totale detailhandelsverkopen in februari met 3,0% na een crash met 5,2% in januari. Deze rebound was beter dan de mediane schatting van 1,5%.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

De omzet daalde met 2,9% op jaarbasis, een verbetering ten opzichte van de vorige 5,2%. Het was ook beter dan de mediane schatting van -5,4%.

Volgens Eurostat daalde de verkoop vooral in landen als Portugal, Slowakije en Malta. Ze namen vooral toe in België, Oostenrijk en Kroatië. De stijging werd veroorzaakt door een stijging van 1,9% van eten, drinken en tabak. Autobrandstoffen daalden met 11,9% doordat meer mensen hun tijd thuis doorbrachten.

Het EUR / USD paar steeg ook na het nieuws dat EU-landen hun vaccinatiedrang opvoeren. De leiders in het blok hopen eind juli van dit jaar 50% van de volwassen bevolking te vaccineren. Dit is nog steeds een lager tempo dan de Verenigde Staten en het VK, die al 48% en 33% van hun bevolking hebben ingeënt. Het hangt ook af van een naadloze aanvoer van shots van fabrikanten als Pfizer en AstraZeneca.

Ondertussen stijgt de EUR / USD vooruitlopend op de laatste Amerikaanse inflatiecijfers die morgen zullen worden gepubliceerd. Analisten zijn optimistisch dat de consumentenprijzen in maart van dit jaar fors zijn gestegen doordat meer staten heropend zijn. Verder hielp het stimuleringspakket van $ 1,9 biljoen de prijzen te verhogen. Analisten verwachten dat de CPI met 2,5% zal stijgen, ook vanwege de hogere prijzen voor ruwe olie. De kern-CPI zal naar verwachting stijgen tot 1,6%.

EUR/USD technische prognose

EUR/USD
EUR/USD technische grafiek

De EUR / USD prijs steeg na de sterke verkoopcijfers in de EU van vandaag. Het steeg naar een intradag hoogtepunt van 1.1907, iets lager dan het hoogste punt van vorige week op 1.1927. Het is ook boven het 38,2% Fibonacci retracementniveau op de 4-uur grafiek gestegen. Het is ook gestegen boven de 25 en 15-daagse exponentiële voortschrijdende gemiddelden. Zoals u zult zien in onze gratis forex trading cursussen, is dit een bullish signaal. Daarom zou de prijs op korte termijn kunnen stijgen tot de 50% retracement op 1.1973.