DXY onder druk, zelfs na sterke detailhandelsverkopen

Geschreven door: Crispus Nyaga
april 15, 2021
  • De DXY staat nog steeds onder druk na de sterke Amerikaanse detailhandelsverkopen.
  • De totale omzet steeg in maart met 9,8% dankzij de stimulans.
  • Analisten zijn van mening dat de verkoop zal afnemen naarmate de impact van de stimulans afneemt.

De prijs van de Amerikaanse dollarindex (DXY) bevond zich in een krap bereik nadat de VS relatief sterke verkoopcijfers publiceerde en de obligatierente daalde. Het handelt op $ 91,68, iets boven het dieptepunt van deze week van $ 91,45.

Gegevens over detailhandelsverkopen in de VS

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

In maart ondertekende de regering-Joe Biden een stimuleringspakket ter waarde van $ 1,9 biljoen. Dit pakket bevatte een stimuleringscheque van $ 1.400 voor de meeste Amerikaanse burgers. Als gevolg hiervan leidden de fondsen tot een grote sprong in de detailhandelsverkopen, volgens de laatste gegevens van het ministerie van Handel.

Uit de gegevens bleek dat de totale detailhandelsverkopen in maart met 9,8% zijn gestegen na een slaap van 2,7% in februari. De kernverkopen die de volatiele voedsel- en energieprijzen buiten beschouwing laten, stegen eveneens met 8,4% na een daling met 2,7% in februari. De detailhandelscontrole steeg met 6,9% na een daling van 3,5% een maand eerder. Deze cijfers waren beter dan schattingen.

Deze opleving volgde een vergelijkbare route als wat er in januari gebeurde toen de regering het stimuleringspakket van $ 900 miljard goedkeurde. In die maand steeg de omzet met 5% na een daling met 1% in december.

Deze cijfers kwamen twee dagen nadat de VS de sterke consumenteninflatiecijfers publiceerde. Daarom zijn analisten, net als op dinsdag, van mening dat de huidige rally in de detailhandelsverkopen zal afzwakken naarmate de impact van de stimulus begint te vervagen.

De Amerikaanse dollarindex reageerde ook op de laatste initiële cijfers voor werkloosheidsaanvragen. Volgens het ministerie van Arbeid daalde het totale aantal aanvankelijke aanvragen voor werkloosheid tot 576.000, na een week eerder met 744.000 te zijn gestegen. De aanhoudende werkloosheidsaanvragen stegen van 3,727 miljoen naar 3,7 miljoen.

De DXY aarzelt ook na de laatste gegevens over de productie-index van Philadelphia en New York Fed. In New York steeg de verwerkende industrie-index van 17,40 in maart naar 26,3 deze maand. Evenzo steeg de index in Philadelphia in april tot 50,2. Dit gebeurde omdat fabrikanten optimistisch bleven over de Amerikaanse economie.

Technische vooruitzichten Amerikaanse dollarindex

DXY
Amerikaanse dollarindex grafiek

Op de 4-uur grafiek zien we dat de Amerikaanse dollarindex recentelijk is gedaald. Deze week steeg het naar een dieptepunt van $ 91,55, wat gelijk is aan het 50% Fibonacci-retracementniveau. Het blijft onder het 25-dagen voortschrijdend gemiddelde, terwijl oscillatoren zoals de MACD en Stochastic zijn blijven dalen. Daarom zal deze neerwaartse trend zich voortzetten zolang de prijs onder de twee voortschrijdende gemiddelden blijft. U kunt de dollarindex verhandelen met een van deze populaire forex brokers.