Bitcoin prijsanalyse nadat de CBRT cryptobetalingen verbiedt

Geschreven door: Michael Harris
april 16, 2021
  • De Turkse centrale bank verbood cryptobetalingen voor goederen en diensten in het land.
  • Het besluit van de centrale bank is het resultaat van 'onherstelbare' schade en risico's.
  • Bitcoin is op dit nieuws met meer dan 3% gedaald.

De prijs van Bitcoin (BTC) is vandaag meer dan 3% gedaald nadat de Centrale Bank van de Republiek Turkije (CBRT) cryptobetalingen voor goederen en diensten in het land verbood.

Fundamentele analyse: zorgen over regelgeving

Het besluit van de centrale bank is het resultaat van ‘onherstelbare’ schade en transactierisico’s die cryptovaluta met zich mee kunnen brengen. Het introduceerde nieuwe wetgeving en kondigde aan dat cryptocurrencies en andere op blockchain gebaseerde activa in Turkije verboden zijn als betaalmethode.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

De markt voor digitale activa is de afgelopen maanden aanzienlijk gegroeid in Turkije toen Turkse investeerders deelnamen aan een wereldwijde rally in Bitcoin, op zoek naar bescherming tegen de waardevermindering en inflatie van de lira, die in maart maar liefst 16% bereikten.

De CBRT zei in een verklaring dat cryptocurrencies “niet onderworpen waren aan enige regulering en toezichtmechanismen, noch aan een centrale regelgevende autoriteit.”

“Betalingsdienst providers zullen niet in staat zijn om business modellen te ontwikkelen op een manier die crypto activa direct of indirect worden gebruikt bij het aanbieden van betalingsdiensten en elektronisch geld uitgifte”, zei de centrale bank.

“Het gebruik ervan bij betalingen kan leiden tot onherstelbare verliezen voor de partijen bij de transacties … en bevat elementen die het vertrouwen in methoden en instrumenten die momenteel bij betalingen worden gebruikt, kunnen ondermijnen”, voegde het eraan toe.

De zet kreeg kritiek van de belangrijkste oppositiepartij. Kemal Kilicdaroglu, president van de Republikeinse Volkspartij, veroordeelde het besluit van de bank. Vorige maand heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan de gouverneur van de centrale bank ontslagen.

Technische analyse: Bitcoin corrigeert op nieuws

Bitcoin is met meer dan 3% gedaald om vanochtend onder de $ 61.000 te handelen. Een correctie komt slechts twee dagen nadat ’s werelds grootste cryptocurrency nieuwe recordhoogtes had gedrukt in de buurt van de $ 65.000 na een blockbuster-beursdebuut van Coinbase.

Bitcoin (BTC) dagelijkse grafiek (TradingView)

De daling van vandaag heeft de prijs ook buiten de stijgende wig geduwd, wat duidt op een mogelijk diepere correctie in de BTC prijs. De volgende lagere ondersteuning is het vorige record van $ 58.500. Aan de positieve kant is het gebied rond $ 68.000 – bepaald door de 161,8% Fibonacci-uitbreidingslijn – het volgende doelwit voor cryptohandelaren die Bitcoin willen kopen.

Samenvatting

De centrale bank van Turkije verbood het gebruik van cryptocurrencies en andere activa op basis van digitale grootboektechnologie als betaalmiddel in het land. Bitcoin daalde meer dan 3% op het nieuws.