USD/JPY zou kunnen dalen tot 107 volgens het H&S patroon

Geschreven door: Crispus Nyaga
april 19, 2021
  • Het USD/JPY paar daalde na sterke export- en importgegevens van Japan.
  • Uit de gegevens bleek dat de export in maart met 16,1% toenam.
  • Het paar daalde ook vanwege de zwakkere Amerikaanse dollar.

De USD / JPY prijs daalde naar het laagste niveau sinds 5 maart toen de uitverkoop van de Amerikaanse dollar versnelde. Het daalde ook vanwege de sterke Japanse economische cijfers. Het daalde tot 108,04, wat 2,60% onder het hoogste niveau van dit jaar was.

USD/JPY
Japanese yen grafiek

De sterkte van de Japanse yen gaat door

De sterkte van de Japanse yen zette zich vandaag voort na de relatief sterke economische cijfers uit het land. Volgens het ministerie van Financiën is de export in maart met 16,1% gestegen, de snelste sprong sinds 2017. Dit was beter dan de daling van 4,5% van vorige maand en werd aangevoerd door auto’s, plastic en halfgeleiders.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

In dezelfde periode steeg de invoer met 5,7% op jaarbasis, wat beter was dan de mediane schatting van 4,7% maar lager dan de 11,8% van de voorgaande maand. Door deze dynamiek steeg het handelsoverschot van meer dan 215 miljard yen naar 663 miljard yen.

Toch is de vergelijking op jaarbasis een beetje scheef, aangezien de export en import in maart 2020 zakten nadat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) het coronavirus tot een wereldwijde pandemie had verklaard.

Toch is de grootste uitdaging voor Japan dat er een aanhoudend mondiaal tekort aan chips is dat gevolgen kan hebben voor de export. Verder ziet het land een aanzienlijke toename van het aantal coronavirus gevallen, mede doordat de regering achterloopt op het gebied van vaccinaties.

Het USD / JPY paar daalde ook vanwege de algemeen zwakkere dollar. De dollarindex daalde met meer dan 0,50% nu forextraders zelfgenoegzaam werden over de Federal Reserve. Hoewel de recente cijfers uit de VS relatief sterk zijn, denken ze dat de bank de rentetarieven nog een paar jaar ongewijzigd zal laten. De Amerikaanse dollar daalde ook met 0,55% ten opzichte van de Britse pond, 0,50% ten opzichte van de euro en 0,72% ten opzichte van de Zwitserse frank.

USD/JPY voorspelling

USD/JPY
USD/JPY technische grafiek

Op de 4-uur grafiek zien we dat de USD / JPY de laatste tijd een sterk neerwaarts momentum heeft gehad. Het paar heeft een kop en schouderspatroon gevormd, wat meestal een bearish teken is. Het paar is ook onder de 25 en 50-daagse voortschrijdende gemiddelden gezakt, terwijl de Relatieve Sterkte Index (RSI) bleef dalen. Daarom zal het waarschijnlijk blijven dalen, aangezien bears zich richten op de volgende belangrijke stop op 107.00, wat 1% onder het huidige niveau is. Dit is een voortzetting van de trend waarover ik vorige week schreef.