USD/ZAR: Rand zal uitbreken na sterke inflatiecijfers

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus is een actieve handelaar, waar hij wordt gevolgd en gekopieerd bij Capital.com. Hij woont in Nairobi met zijn… read more.
on apr 21, 2021
  • De USD/ZAR heeft een bearish wimpel gevormd op de 4-uur grafiek.
  • De Zuid-Afrikaanse rand reageert op de laatste inflatiecijfers.
  • Het paar zou spoedig kunnen dalen naar 14.00, aangezien traders meer SARB verkrapping verwachten.

De USD / ZAR prijs was vandaag weinig veranderd toen de markt de laatste Zuid-Afrikaanse inflatiecijfers verteerde. De Zuid-Afrikaanse rand handelt op 14.3050, wat 1% boven het laagste punt van vorige week op 14.15 is.

USD/ZAR
USD/ZAR grafiek

Inflatiegegevens Zuid-Afrika

Het Zuid-Afrikaanse statistiekbureau publiceerde relatief sterke cijfers over de consumenteninflatie. Uit de gegevens bleek dat de CPI in maart is gestegen tot 3,2%, na een stijging tot 2,9% in de voorgaande maand. Het steeg in februari met 0,7% op maandbasis. Deze cijfers kwamen overeen met wat analisten verwachtten.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Ondertussen daalde de kernindex van de consumptieprijzen, die de belangrijkste items uitsluit, van 0,6% in februari tot 0,5%. Op jaarbasis daalde het van 2,6% naar 2,5%. De twee waren slechter dan de verwachte stijging tot respectievelijk 0,7% en 2,7%.

Volgens het bureau leverden niet-alcoholische dranken en etenswaren de grootste bijdrage aan de hogere prijzen. Ook huisvesting en nutsvoorzieningen stuwden de prijzen op. Verder steeg de inflatie van goederen en diensten met respectievelijk 3,9% en 2,6%.

Deze cijfers kwamen een week nadat het Amerikaanse Bureau of Statistics de inflatiecijfers van het land had gepubliceerd. Uit de gegevens bleek dat de algemene consumentenprijsindex in maart met 2,6% steeg, terwijl de kern-CPI licht steeg tot 1,6%.

Onlangs was de USD / ZAR relatief zwak, aangezien traders de acties van de South Africa Reserve Bank in de gaten hielden. Een hogere inflatie zou de centrale bank kunnen dwingen haar monetair beleid te verkrappen. In haar recente besluit gaf de bank aan dat ze tegen het einde van het jaar zou stijgen. Door dit te doen, zal het zich aansluiten bij andere centrale banken van opkomende markten, zoals die in Brazilië en Turkije, om te beginnen met verkrappen.

USD/ZAR voorspelling

USD/ZAR
USD/ZAR technische grafiek

Het USD / ZAR paar was weinig veranderd na de laatste Zuid-Afrikaanse inflatiecijfers. Op de uurgrafiek bevindt de prijs zich op hetzelfde niveau als de 25 en 15-daagse exponentiële voortschrijdende gemiddelden (EMA). Het ligt ook tussen de 78,6% en 61,8% Fibonacci-retracementniveaus. Ook lijkt het paar een symmetrisch driehoekspatroon te vormen dat in rood wordt weergegeven. Daarom kan het paar op korte termijn in het huidige bereik blijven. Op de langere termijn zou het paar echter lager kunnen uitbreken, gezien het feit dat deze driehoek een bearish wimpel lijkt te zijn op de 4-uur grafiek. Zoals u zult zien in onze gratis forex cursussen, is dit patroon meestal een bearish signaal.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld