Mogelijke belastingverhogingen in de VS zien aandelen tuimelen

By: Jayson Derrick
Jayson Derrick
Jayson woont in Montreal met zijn vrouw en dochter, kijkt graag naar hockey en is op een levenslange zoektocht… read more.
on apr 22, 2021
  • Amerikaanse aandelen kelderden door een rapport over hogere belastingen in de VS.
  • Volgens Bloomberg overweegt de overheid het tarief te verdubbelen.
  • Amerikanen die minstens $1 miljoen verdienen, kunnen hun belastingtarief zien stijgen tot maar liefst 43,4%.

De Amerikaanse president Joe Biden stelt voor dat Amerikanen die minstens $ 1 miljoen verdienen, 43,4% belasting moeten betalen over alle vermogenswinst, volgens bronnen van Bloomberg News. Het nog te bevestigen rapport stuurde Amerikaanse aandelen onmiddellijk naar beneden, omdat beleggers waarschijnlijk niet bereid zijn om op enige bevestiging te wachten.

Het belastingplan moet nog worden bevestigd

Het Witte Huis moet nog officieel een belastingverhoging voor rijke en vermogende Amerikanen aankondigen. Als het klopt, zullen Amerikanen met een inkomen van zeven cijfers hun vermogenswinstbelastingtarief zien stijgen van 20% naar 39,6%. Een afzonderlijke belasting van 3,8% op beleggingsinkomsten om het “Obamacare” initiatief van voormalig president Barack Obama te financieren, blijft van kracht.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

De combinatie van het herziene belastingtarief voor vermogenswinst en de Obamacare belasting zou volgens Bloomberg betekenen dat de opbrengsten uit vermogenswinst tegen een hoger tarief zouden kunnen worden belast dan het hoogste loonbelastingtarief.

Biden, de voormalige vicepresident en levenslange democratische politicus, heeft er niet voor teruggeschrokken om campagne te voeren voor wat hij omschreef als een rechtvaardiger belastingstelsel. Gezien de volledige controle van de Democraat over het Amerikaanse Huis en de Senaat, gaan investeerders ervan uit dat een belastingverhoging op tijd voor 2022 een feit is.

Bij de laatste controle was de Dow Jones Industrial Average 356 punten of 1,04% gedaald. De S&P 500 index daalde 42 punten of 0,99% en de Nasdaq daalde 1,02% of 141 punten. Canadese aandelen waren lager op het nieuws, maar in mindere mate. De TSX index daalde 0,73% of 139 punten.

Eerste reactie: ‘flinke kosten’, ‘marktcorrectie’

Cresset Capital Management Founding Partner en CIO Jack Ablin vertelde CNBC dat de mogelijke verschuiving van het Witte Huis naar meer dan dubbele belastingen een “aanzienlijke kostenstijging voor langetermijninvesteerders” betekent.

Hij zei dat investeerders naar verwachting hun investeringen verkopen voordat een voorstel volgend jaar omgezet wordt in wet.

Mark Yusko, CEO en CIO van Morgan Creek Capital vertelden afzonderlijk aan CNBC dat de concentratie van investeerders in groeiaandelen een probleem zou kunnen vormen. Hij zei dat groeiaandelen veel van de winsten van de afgelopen jaren voor hun rekening nemen en dat Amerikanen die aan een hogere belasting zouden worden onderworpen, tegen de huidige prijzen “aanzienlijke winsten” boeken.

“Angst voor hogere vermogenswinstpercentages zou de verkoop van die namen kunnen motiveren en marktcorrectie kunnen veroorzaken, dus sommige beleggers zullen proberen die potentiële beweging voorop te lopen door te verkopen of in te dekken door middel van short selling.”

Ondertussen roepen Republikeinen president Biden op om zijn reeds aangekondigde infrastructuurplan van $ 2 biljoen te wijzigen en zich te concentreren op bruggen, luchthavens, wegen en wateropslag. De andere kant van de politieke gang roept niet op tot belastingverhogingen.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld