EUR/USD wint aan kracht na het milde rentebesluit van de ECB

Geschreven door: Crispus Nyaga
april 22, 2021
  • Het EUR/USD paar kwam in een stroomversnelling nadat de ECB haar rentebesluit had gepubliceerd.
  • De bank liet het rentebesluit ongewijzigd, zoals verwacht.
  • Analisten verwachten dat het binnenkort zal beginnen met het afbouwen van zijn activa aankopen.

De EUR / USD steeg na het relatief milde rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). Het paar steeg naar 1.2050, wat ongeveer 3% boven het laagste niveau is dit jaar.

EUR/USD
EUR/USD grafiek

Rentebesluit van de ECB

De economie van de eurozone begint aan te trekken naarmate meer landen heropenen. Dit werd bewezen door de recente PMI cijfers voor productie en dienstverlening die twee weken geleden werden gepubliceerd. Andere cijfers, zoals detailhandelsverkopen, inflatie en industriële productie, waren bescheiden sterk.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Europese landen beginnen ook de vaccinatie inspanningen op te voeren. Dat is nadat de meesten van hen een moeilijke start hadden gehad in vergelijking met hun leeftijdsgenoten. Bedrijven als Duitsland, Italië en Frankrijk hebben bijvoorbeeld minder dan 20% van hun bevolking ingeënt.

Tegen deze achtergrond nam de Europese Centrale Bank (ECB) haar rentebesluit van april. De bank, geleid door Christine Lagarde, besloot de rentetarieven voor de 13e maand op rij ongewijzigd te laten. Deze beslissing was in lijn met wat de meeste analisten verwachtten.

Tegelijkertijd besloot de centrale bank om haar pandemische noodaankopen, ook wel kwantitatieve versoepeling genoemd, ongewijzigd te laten. Het koopt staatsobligaties ter waarde van 1,85 biljoen euro om de kosten van leningen voor particulieren en overheden te verlagen.

Toch verwachten analisten bij de meeste forex brokers dat de bank begint te signaleren dat ze de aankopen vanaf juli zal afbouwen. De persconferentie van Christine Lagarde zal meer aanwijzingen geven over de toekomst van deze aankopen. Het zei:

“De Raad van Bestuur staat klaar om al zijn instrumenten waar nodig aan te passen om ervoor te zorgen dat de inflatie op een duurzame manier naar het doel beweegt, in overeenstemming met zijn streven naar symmetrie.”

De EUR / USD reageert ook op de relatief lage rente op Amerikaanse obligaties. Het rendement op 10-jaars staatsobligaties is gedaald tot 1,56%, terwijl het rendement op 30-jaars is gedaald tot 2,25%. Later op donderdagmiddag zullen deze rendementen waarschijnlijk reageren op de laatste Amerikaanse cijfers voor aanvankelijke werkloosheidsaanvragen en bestaande huizenverkopen.

EUR/USD voorspelling

EUR/USD
EUR/USD grafiek

De EUR / USD prijs vertoonde de afgelopen weken een relatief sterke opwaartse trend. Hierdoor kwam het boven de 50% en 38,2% Fibonacci-retracementniveaus op de 4-uur grafiek. De opwaartse trend wordt ook ondersteund door de 25 en 15-daagse exponentiële voortschrijdende gemiddelden. In technische analyse is dit meestal een bullish beweging.

Daarom zal het paar waarschijnlijk blijven stijgen nu bulls zich richten op het retracementniveau van 23,6%, wat 0,50% boven de huidige prijs is. Een daling tot onder de 50% retracement op 1.1970 zal deze trend echter ongeldig maken.