DXY: Waarom de dollarindex zich in een uitverkoop bevindt

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus is een actieve handelaar, waar hij wordt gevolgd en gekopieerd bij Capital.com. Hij woont in Nairobi met zijn vrouw, zoon… read more.
on mei 10, 2021
  • De Amerikaanse dollarindex crashte naar het laagste niveau sinds februari.
  • De dollar is gedaald ten opzichte van de meeste valuta's uit de ontwikkelde wereld.
  • De weg van de minste weerstand is lager, maar dit kan woensdag veranderen.

De meedogenloze uitverkoop van de dollarindex (DXY) versnelde maandag toen de markt zich bleef concentreren op de tegenvallende banencijfers in de VS. De index is de afgelopen drie opeenvolgende dagen gedaald en handelt op het laagste niveau sinds 25 februari.

DXY
DXY prijsactie

Amerikaanse dollarindex onder druk

De Amerikaanse dollar is gedaald ten opzichte van de meeste valuta’s. Het is met 0,12% gedaald ten opzichte van de Zwitserse frank en de Canadese dollar en met meer dan 1% ten opzichte van het Britse pond.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Deze daling vindt plaats als gevolg van de relatief zwakke Amerikaanse niet-agrarische loonlijsten (NFP) gegevens die vorige week vrijdag zijn gepubliceerd. Uit de gegevens bleek dat de Amerikaanse economie in april van dit jaar slechts 266.000 banen heeft toegevoegd. Deze daling was lager dan de 978.000 die analisten van Reuters hadden verwacht. Het Bureau of Labor Statistics (BLS) heeft ook de banen die in maart zijn gecreëerd naar beneden bijgesteld tot 770.000.

Deze cijfers laten zien dat de Amerikaanse economie zich niet zo snel herstelt als analisten hadden verwacht. Sommige analisten zijn echter van mening dat de arbeidsmarkt zwak is vanwege de verbeterde werkloosheidsverzekeringsuitkeringen die door de administratie van Joe Biden worden verstrekt.

Vooruitkijkend zal de dollarindex reageren op de laatste inflatiecijfers die voor woensdag zijn gepland. Analisten verwachten dat de consumentenprijzen in april met meer dan 3% zijn gestegen, aangewakkerd door de hogere prijzen voor ruwe olie en het stimuleringspakket van $ 1,9 biljoen dat in maart van dit jaar werd aangenomen.

Flash gegevens suggereren dat de consumentenprijzen zijn gestegen. Zo zijn de houtprijzen in de afgelopen 12 maanden verviervoudigd, waardoor de huizenprijzen zijn gestegen. Evenzo worden andere grondstoffen, zoals ijzererts en koper, verhandeld tegen hun hoogste punt ooit. De prijzen voor ruwe olie en aardgas zijn ook gestegen naar het hoogste niveau in meer dan 12 maanden.

Daarom zal de Fed in een moeilijke situatie verkeren als de consumentenprijzen stijgen in een tijd dat het werkloosheidspercentage stijgt. Een hoger dan verwachte CPI is goed voor de DXY.

DXY technische prognose

Dollar index
Dollarindex grafiek

De 4-uur grafiek laat zien dat de dollarindex een scherpe neerwaartse trend heeft doorgemaakt. De index is onder de 15 en 25-daagse exponentiële voortschrijdende gemiddelden (EMA) gekomen. Evenzo ligt de prijs onder de Ichimoku-wolk en de enveloppenindicator, terwijl oscillatoren zoals de Relatieve Sterkte Index (RSI) en MACD zijn blijven dalen.

Daarom is het pad van de minste weerstand voor de DXY lager met de Amerikaanse CPI gegevens. Het is echter waarschijnlijk dat bulls de prijs relatief hoger zullen duwen als de inflatie stijgt.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld