DXY: Prognose van de index voor de Amerikaanse inflatiecijfers

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus Nyaga is een financieel analist en belegger, met meer dan 7 jaar ervaring. Hij heeft bijgedragen aan enkele van de… read more.
on mei 11, 2021
  • De zwakte van de Amerikaanse dollarindex zette zich voort.
  • Economen verwachten dat de gegevens zullen aantonen dat de consumentenprijzen zijn gestegen.
  • Beter dan verwachte cijfers zullen bullish zijn voor de Amerikaanse dollar.

De Amerikaanse dollarindex (DXY) daalde tot het laagste niveau sinds 25 februari, vooruitlopend op de nauwkeurig bekeken gegevens van de Amerikaanse consumentenprijsindex (CPI). Het daalde tot $ 90, wat 3,5% onder het hoogste niveau op 31 maart is.

DXY
DXY grafiek

Amerikaanse consumenteninflatiecijfers

De VS publiceert woensdag de CPI gegevens. Dit zijn belangrijke cijfers omdat ze de neiging hebben het monetaire beleid te beïnvloeden, wat op zijn beurt weer van invloed is op de Amerikaanse dollar.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Economen die door Reuters zijn ondervraagd, verwachten dat de gegevens zullen aantonen dat de totale CPI met 0,2% is gestegen op maandbasis (MoM). Dit is een daling ten opzichte van de vorige stijging van 0,6%. Ze zien ook dat het aantal jaar op jaar met 3,6% stijgt. Toch biedt dit laatste cijfer geen goede vergelijking, aangezien de CPI bij het uitbreken van de pandemie sterk daalde.

Analisten verwachten ook dat de kern-CPI met 0,3% en met 2,3% op jaarbasis zal stijgen. Dit wordt de beste prestatie sinds januari vorig jaar.

De inflatiegegevens komen op een cruciaal moment voor de Amerikaanse economie. Vrijdag toonden gegevens aan dat de arbeidsmarkt wankel was, aangezien de economie slechts 266.000 banen toevoegde en het werkloosheidspercentage steeg tot 6,1%. Toch bleek volgens de National Federation of Independent Business (NFIB) dat veel kleine bedrijven moeite hadden om werknemers te vinden.

De gegevens zullen ook komen in een tijd waarin veel grondstoffen zijn gestegen. De houtprijzen zijn bijvoorbeeld de afgelopen 12 maanden met meer dan 350% gestegen, terwijl ruwe olie en benzine met respectievelijk meer dan 150% en 140% zijn gestegen. Deze week stegen koper en ijzererts tot een recordhoogte. Verder zijn de verzendkosten gestegen vanwege de sterke stijging van de vraag naar goederen wereldwijd.

Een sterkere CPI zal optimistisch zijn voor de Amerikaanse dollarindex. Aan de andere kant zal een zwakkere CPI bearish zijn voor de index, omdat het de Fed meer ruimte zal geven.

Technische prognose van de Amerikaanse dollarindex

Dollar index
Dollarindex technische grafiek

De 4-uur grafiek laat zien dat de Amerikaanse dollarindex een steile neerwaartse trend heeft doorgemaakt. De prijs ligt tussen de onderste en middelste lijnen van de Bollinger Bands. Het is ook iets boven de stippen van de parabolische SAR, terwijl oscillatoren zoals de Stochastic en MACD aan het afnemen zijn. Daarom zal de index blijven dalen, met als volgende doelstelling $ 89,50, wat ongeveer 0,60% onder het huidige niveau ligt.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld