Sluiting van Colonial Pipeline zou olieprijzen kunnen opdrijven

By: Ajay Pal Singh
Ajay Pal Singh
Ajay werkte bij Tata Motors in projectplanning, voordat hij zijn passie voor aandelen ontdekte. Tegenwoordig woont hij in Canada… read more.
on mei 11, 2021
  • Colonial Pipeline levert bijna de helft van de brandstoftoevoer aan de Amerikaanse oostkust.
  • De landelijke gemiddelde prijs stond dinsdag op $2,985 per gallon.
  • De impact zal exponentieel stijgen na ongeveer de vijfde dag.

Colonial Pipeline, de grootste exploitant van brandstofpijpleidingen in de Verenigde Staten, werd vrijdag getroffen door een cyberaanval waarbij ransomware betrokken was, waardoor het bedrijf gedwongen werd alle pijpleidingactiviteiten tijdelijk stil te leggen.

Het bedrijf zei maandag in een verklaring dat het eraan werkt om zijn activiteiten tegen het weekend substantieel te herstellen.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

“We zijn bezig met het herstellen van de service aan andere zijwanden en zullen ons volledige systeem alleen weer online brengen als we denken dat dit veilig is, en in volledige overeenstemming met de goedkeuring van alle federale voorschriften”, zei Colonial Pipeline in een verklaring .

Waarom is Colonial Pipeline zo belangrijk

Colonial Pipeline overspant een pijpleidingnetwerk van meer dan 5500 mijl en levert bijna de helft van de brandstoftoevoer van de Amerikaanse oostkust, terwijl het 2,5 miljoen vaten brandstof per dag vervoert, waaronder benzine, diesel, stookolie en vliegtuigbrandstof.

Het bedrijf bereikt ongeveer 50 miljoen Amerikanen in 14 staten en levert ook brandstof aan enkele grote luchthavens, luchtmachtbases en het leger.

De pijpleiding is dus een cruciaal onderdeel van de Amerikaanse energie-infrastructuur en langdurige stilleggingen kunnen brandstoftekorten veroorzaken, wat leidt tot hogere spotprijzen voor de verschillende brandstoffen en op zijn beurt gevolgen heeft voor bedrijven en mensen.

Wat analisten zeggen

“Zonder dit is er geen transport in de regio, dus het is van cruciaal belang dat de pijpleiding zo snel mogelijk weer in gebruik wordt genomen”, zegt Patrick de Haan, hoofd petroleumanalyse bij GasBuddy. “De effecten zullen mogelijk exponentieel toenemen na ongeveer dag 5”, voegde hij eraan toe.

“Ik denk dat het slechts een vraag over de duur is”, zegt Robert Thummel, algemeen directeur bij TortoiseEcofin. “Als het binnen een paar dagen is opgelost, keren we terug naar normaal en normaliseren de prijzen en gaan de trends terug naar meer correlatie met wat de prijzen van ruwe olie doen.”

De nationale gemiddelde prijzen voor olie bedroeg dinsdag 2,985 dollar per gallon, een stijging van 6 cent ten opzichte van de afgelopen week en slechts 3 cent lager dan het hoogste niveau sinds november 2014.

Wat we weten versus wat we niet weten

De activiteiten van het bedrijf zijn getroffen door een ransomwareaanval die ernstig genoeg was om het bedrijf te dwingen al zijn pijplijnactiviteiten tijdens het weekend stop te zetten. Hoewel sommige services zijn hersteld, zijn de meeste operaties nog steeds niet beschikbaar.

Op dit moment weten we niet hoeveel geld er is geëist of welke macht hackers hebben over de pijplijnoperator, aangezien het bedrijf nog steeds niet heeft onthuld waarom het ervoor koos om zijn activiteiten vorige week volledig stop te zetten. Beleggers moeten afwachten om de volledige impact te begrijpen en te zien of de services tegen het einde van de week zijn hersteld, zoals het bedrijf in een recente verklaring verklaarde.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld