Stanley Druckenmiller: USD verliest tegen 2036 de status van reservevaluta

By: Jayson Derrick
Jayson Derrick
Jayson woont in Montreal met zijn vrouw en dochter, kijkt graag naar hockey en is op een levenslange zoektocht om de… read more.
on mei 11, 2021
  • Stanley Druckenmiller zei dat de Amerikaanse dollar zijn wereldwijde reservestatus kan verliezen.
  • Jarenlang profiteerde de Amerikaanse dollar van het zijn van 'het schoonste vuile shirt in de kamer'.
  • Hij zei dat de oplossing nu moeilijk voor te stellen is.

Volgens miljardair investeerder Stanley Druckenmiller zou het tijdperk van de overheersende Amerikaanse dollar in het wereldtoneel in 2036 kunnen eindigen. De boosdoener is niet een opkomende buitenlandse macht, maar eerder de Amerikaanse Federal Reserve zelf, aangezien het beleid van de centrale bank volledig niet strookt met de realiteit.

Het beleid van de Fed in twijfel trekken

De Amerikaanse Federal Reserve verdient lof voor het handhaven van een basisniveau van steun voor de Amerikaanse economie tijdens de vroege stadia van de COVID-19 pandemie, zei Druckenmiller dinsdag in de “Squawk Box” van CNBC. Maar er is het afgelopen jaar veel veranderd, nu de geleidelijke heropening van de economie het moeilijk maakt voor bedrijven om hun achterstand in te halen, terwijl consumenten zich weer meer op hun gemak voelen bij het uitgeven van geld.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

In plaats van een beleid dat het recente economische momentum weerspiegelt, blijft de Federal Reserve zich inzetten voor lage rentetarieven en voor biljoenen dollars aan obligatieaankopen. Met name speelt het beleid van de Fed een rol bij het ondersteunen van $ 5 biljoen aan stimuleringsuitgaven, met nog enkele biljoenen extra via de infrastructuurgerelateerde investeringen van president Biden.

“Ik kan geen enkele periode in de geschiedenis vinden waarin het monetaire en fiscale beleid zo niet in de pas liepen met de economische omstandigheden, niet één”, zei Druckenmiller.

‘Een gesprek’ is nodig

De acties van de Federal Reserve van vandaag zullen zich de komende jaren vertalen in grote hoeveelheden schulden en tekorten, vervolgde Druckenmiller. Dit zal standaard een directe bedreiging vormen voor de reputatie van de Amerikaanse dollar als reservevaluta van de wereld.

Druckenmill, 67, zei dat hij “voor de eerste keer” bezorgd is dat binnen 15 jaar de Amerikaanse dollar op het wereldtoneel zal worden vervangen.

“Als zij [de Fed] dit allemaal willen doen en onze reservevaluta status riskeren, riskeer dan dat er een zeepbel opblaast, het zij zo. Maar ik denk dat we er in ieder geval een gesprek over moeten hebben”, zei Druckenmiller.

De kern van de kwestie is Fed voorzitter Jerome Powell wiens beleid “een gebrek aan vertrouwen” creëerde bij de investeringsgemeenschap.

Kunnen crypto’s USD vervangen?

Jarenlang profiteerde de Amerikaanse dollar van het standaard als “het schoonste vuile shirt in de kamer”, zei Druckenmiller. Aan de overkant van de Atlantische Oceaan is de Europese munteenheid een “complete puinhoop”, terwijl “niemand kan vertrouwen” op China.

Hoewel het moeilijk te modelleren is of Bitcoin in de toekomst de Amerikaanse dollar zal vervangen, kan de ultieme oplossing een “een soort grootboeksysteem” zijn dat nog moet worden gecreëerd. Maar Druckenmiller erkende dat hij zelf niet weet hoe de toekomst van geld eruit zou zien.

“Ik weet niet wat het zal worden”, zei hij.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld