USD/ZAR: Het einde van de rally van de rand is niet in zicht

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus is een actieve handelaar, waar hij wordt gevolgd en gekopieerd bij Capital.com. Hij woont in Nairobi met zijn vrouw, zoon… read more.
on mei 11, 2021
  • De USD/ZAR prijs daalde naar het laagste niveau sinds juli 2019.
  • Uit gegevens bleek dat de productieproductie in Zuid-Afrika in maart sterk is gestegen.
  • Er is een verschil tussen de Federal Reserve en de SARB over het beleid.

De USD / ZAR prijs daalde licht na de relatief sterke economische gegevens uit Zuid-Afrika. Het paar daalde naar 13,9680, wat 4% lager is dan het hoogste punt van deze maand op 14,5480.

South African rand
Zuid-Afrikaanse rand grafiek

De Zuid-Afrikaanse rand wint aan kracht

De Zuid-Afrikaanse rand vertoonde de afgelopen maanden een sterke opwaartse trend ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Het is de afgelopen 12 maanden met meer dan 22% gedaald en handelt op het laagste niveau sinds juli 2019.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Deze prestatie is deels te danken aan de uiteenlopende paden tussen de South African Reserve Bank (SARB) en de Federal Reserve. In zijn eerdere besluiten heeft SARB laten doorschemeren dat het later dit jaar de rente zal verhogen om de inflatie te beteugelen. Andere centrale banken van opkomende markten, zoals die in Brazilië, Rusland en Turkije, hebben de rente al verhoogd.

Aan de andere kant heeft de Fed consequent verklaard dat ze het monetaire beleid intact zal laten vanwege het ongelijke herstel. Als zodanig wijst de CME FedWatch tool erop dat de komende jaren geen renteverhoging zal plaatsvinden. Dit zou echter kunnen veranderen als de Amerikaanse economie sneller herstelt.

Het USD / ZAR paar daalde nadat gegevens van het Zuid-Afrikaanse statistiekbureau aantoonden dat de productiesector zich in maart herstelde. In totaal steeg de industriële productie met 3,4% na een daling met 1,2% in de voorgaande maand. Deze toename was beter dan de mediane schatting van 0,4%. Het aantal was in lijn met wat de Standard PMI vorige week liet zien.

Andere cijfers uit Zuid-Afrika waren relatief sterk. De mijnbouwsector herstelt zich, geholpen door de robuuste grondstoffenprijzen. Goud is gestegen naar het hoogste niveau in drie maanden, terwijl andere Zuid-Afrikaanse grondstoffen zoals platina en palladium ook zijn gestegen. De detailhandel wordt ook levendig terwijl de werkloosheid zich stabiliseert. Net als alle paren zal de USD / ZAR vervolgens reageren op de laatste Amerikaanse inflatiecijfers.

Technische prognose USD/ZAR

usd/zar
USD/ZAR technische grafiek

De dagelijkse grafiek laat zien dat de USD / ZAR de laatste tijd een sterk bearish momentum heeft. In feite is het de afgelopen vijf opeenvolgende dagen afgenomen. Het paar is erin geslaagd om onder de 25 en 15-daagse exponentiële voortschrijdende gemiddelden (EMA) te komen. Het is ook voor het eerst sinds jaren onder de 14.00 gezakt. De Relatieve Sterkte Index (RSI) is ook blijven dalen. Daarom is het pad van de minste weerstand voor het pair lager, aangezien forextraders zich richten op de volgende belangrijke ondersteuning op 13.50.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld