Ryanair schommelt naar een nettoverlies door COVID-19

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh is een actieve volger van wereldaangelegenheden, technologie, een fervent lezer en speelt graag tafeltennis in zijn vrije tijd. read more.
on mei 17, 2021
  • Ryanair Holdings plc rapporteert £880 miljoen aan nettoverlies in fiscaal 2021.
  • De luchtvaartmaatschappij waarschuwt dat het passagiersaantal in Q1 onder druk zal blijven staan.
  • De omzet van Ryanair daalt naar £1,41 miljard als gevolg van COVID-19.

Ryanair Holdings plc (LON: RYA) boekte een aanzienlijk verlies in fiscaal 2021, aangezien de aanhoudende coronavirus pandemie op het reizen bleef wegen. De budget luchtvaartmaatschappij waarschuwde ook dat het aantal passagiers in het eerste kwartaal onder druk zal blijven staan (5 miljoen à 6 miljoen).

De aandelen van Ryanair waren maandag net onder de 2% gestegen in de premarket-handel. Het aandeel verloor echter de helft van de intradag winst op een markt die open stond voor verhandeling tegen een prijs per aandeel van £ 14,63. Ter vergelijking: het was het jaar begonnen met £ 13,26 per aandeel.

De omzet van Ryanair daalt naar £1,41 miljard

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Ryanair heeft de rest van het jaar afgezien van het geven van begeleiding. De luchtvaartmaatschappij sprak zijn vertrouwen uit dat de boekingen sterk zijn verbeterden ten opzichte van de eerste week van april, maar het was nog steeds moeilijk om een zinvolle begeleiding te bieden voor de rest van het jaar.

De Ierse luchtvaartmaatschappij meldde £ 880 miljoen netto verlies in het jaar dat op 31 maart werd afgesloten. In het boekjaar 2020 had het in plaats daarvan £ 559 miljoen aan winst geboekt. FactSet-consensus over het verlies van Ryanair in het afgelopen jaar kwam uit op een nog hogere £ 900 miljoen.

Andere opmerkelijke cijfers in de financiële update van de goedkope luchtvaartmaatschappij op maandag omvatten £ 960 miljoen aan verlies vóór belastingen en £ 1,41 miljard aan inkomsten. In het voorgaande jaar had het £ 578 miljoen aan winst vóór belastingen en £ 7,32 miljard aan inkomsten geboekt. Volgens FactSet hadden experts een marginaal lagere £ 1,40 miljard aan inkomsten voor Ryanair voorspeld in fiscaal 2021.

CEO Michael O’Leary geeft commentaar op CNBC’s “Squawk Box”

De bezettingsgraad bedroeg 71% in het afgelopen jaar versus 95% in fiscaal 2020. In een reactie op de prijsstelling zei CEO Michael O’Leary over CNBC’s “Squawk Box”:

“Tijdens de zomerpiek zullen de prijzen laag blijven. In de winter van 2021 en zeker in de zomer van 2022 als Europa herstelt van COVID-19, zal er ongeveer 20% minder capaciteit zijn. Ryanair neemt maatregelen om capaciteit toe te voegen en de prijsdruk laag te houden, waaronder het openen van acht nieuwe bases in hoofdsteden en het ontvangen van 60 nieuwe game-changer vliegtuigen van Boeing deze winter. Maar ik vermoed nog steeds dat er in de winter van 2021 en de zomer van 2022 een aanzienlijke opwaartse druk op de prijzen zal komen.”

Ryanair presteerde vorig jaar redelijk optimistisch op de aandelenmarkt met een jaarlijkse winst van meer dan 10%. Op het moment van schrijven wordt de luchtvaartmaatschappij met het hoofdkantoor in Swords geschat op £ 16,39 miljard.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld