USD/CNY: wat nu voor de yuan als het Chinese herstel stagneert

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus Nyaga is een financieel analist en belegger, met meer dan 7 jaar ervaring. Hij heeft bijgedragen aan enkele van de… read more.
on mei 17, 2021
  • Het USD/CNY paar bevindt zich in een krap bereik na de relatief zwakke cijfers uit China.
  • De Chinese detailhandelsverkopen stegen in april met 17,7%, na een stijging met 34% in maart.
  • De industriële productie vertraagde vanwege leveringsproblemen.

Het USD / CNY paar veranderde maandag weinig na de relatief gemengde economische cijfers uit China. Het handelt op 6.440, dat is 0,50% boven het dieptepunt van vorige week op 6.400.

Chinese yuan
Chinese yuan grafiek

Economisch herstel in China vertraagt?

De USD / CNY aarzelde na een datadump van het Chinese statistiekbureau. Uit gegevens bleek dat de fabrieksproductie op jaarbasis met 9,8% is gestegen. Dit was in lijn met wat analisten hadden verwacht, maar langzamer dan de stijging van 14,1% van vorige maand.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Deze vertraging was voornamelijk te wijten aan logistieke problemen, aangezien veel rederijen het extreem druk hadden terwijl de wereldwijde vraag toeneemt. Tegelijkertijd worden de bedrijven van het land geconfronteerd met een stijging van de grondstofprijzen naarmate de grondstoffen stijgen. Zo zijn de prijzen van de meeste grondstoffen zoals ijzererts, timmerhout en koper de afgelopen 12 maanden meer dan verdubbeld.

Ondertussen stegen de detailhandelsverkopen in april met 17,7%, na een stijging met 34,2% in maart. Investeringen in vaste activa, een belangrijke maatstaf voor het BBP , stegen in april met 19,9%, lager dan de vorige 25,6%. Toch denken analisten bij ING dat de economie in het tweede kwartaal van dit jaar met 5,5% zal stijgen. Ze zeiden:

“De grootste onzekerheid in onze prognose ligt in het tekort aan halfgeleiderchips, dat van invloed kan zijn op de autoverkopen, maar tot nu toe is er geen grote impact waargenomen. Een andere onzekerheid is de schuldafbouw bij Fintechs, wat de kredietgroei kan vertragen.”

Later deze week zal de USD / CNY reageren op de aanhoudende zorgen over inflatie in de Verenigde Staten. De Federal Reserve zal de FOMC notulen van de afgelopen vergadering publiceren, terwijl topwinkels zoals Walmart, Kohls, Home Depot en Lowe’s hun kwartaalresultaten zullen publiceren.

Technische vooruitzichten USD/CNY

USD/CNY
USD/CNY technische grafiek

De USD / CNY maakte de afgelopen weken een sterke neerwaartse trend door. Het paar is met meer dan 3% gedaald ten opzichte van het hoogste niveau in maart. Op de dagelijkse grafiek zweeft het dit jaar rond het laagste niveau. Het is iets onder de stippen van de Parabolische SAR en tussen de onderste en middelste lijnen van de Bollinger Bands. Daarom is er een mogelijkheid dat het paar binnenkort een bearish uitbraak zal hebben, tenzij de PBOC tussen beide komt. Deze prijsactie wordt bevestigd als de prijs onder het laagste YTD niveau op 6.422 komt.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld