Is de USD/JPY een koop of verkoop voor de Japanse BBP gegevens?

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus is een actieve handelaar, waar hij wordt gevolgd en gekopieerd bij Capital.com. Hij woont in Nairobi met zijn vrouw, zoon… read more.
on mei 17, 2021
  • De USD/JPY heeft een hoofd en schouderspatroon gevormd voor de BBP cijfers van Japan.
  • Het paar heeft ook een stijgend wigpatroon gevormd.
  • Het Japanse statistiekbureau publiceert dinsdag de laatste BBP gegevens.

De USD / JPY prijs daalt in de aanloop naar de aanstaande Japanse BBP gegevens die gepland staan voor dinsdag deze week. Het handelt op 109,13, wat 0,60% lager is dan het hoogste punt van vorige week op 109,78.

Japanese yen
Japanse yen grafiek

Vooruitblik op het BBP van Japan

De USD / JPY stijgt na enkele positieve economische cijfers uit het land. Volgens het statistiekbureau is de producentenprijsindex (PPI) van het land in april met 0,7% gestegen, beter dan de gemiddelde schatting van 0,5%. Door deze stijging steeg de jaar-op-jaarwinst met 3,6%, beter dan de mediane schatting van 3,1%. Deze cijfers laten zien dat de fabrieksinflatie in het land in de goede richting gaat.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Verdere gegevens toonden aan dat de Japanse bestellingen voor werktuigmachines in april met 120,8% zijn gestegen naarmate de wereldeconomie zich verder herstelde. De sprong was hoger dan de vorige 65,1%.

De gegevens kwamen een dag voordat het land naar verwachting zijn BBP gegevens over het eerste kwartaal publiceert. Economen die door Reuters zijn ondervraagd, verwachten dat de gegevens zullen aantonen dat de economie in het eerste kwartaal met 1,2% is gekrompen, na een stijging met 2,8% in het vierde kwartaal. Ze verwachten dat de economie jaar op jaar met 4,6% is gekrompen.

Deze prestatie is te danken aan een afname van de particuliere consumptie met 2,0% en een afname van de externe vraag met 0,2%. Het zal gedeeltelijk worden gecompenseerd door een toename van 1,15 in de kapitaaluitgaven. Als de cijfers sterker zijn dan verwacht, zouden ze de USD / JPY verder kunnen drukken.

De gegevens komen een week nadat het Japan Center for Economic Research voorspelde dat de economie in maart met 1,8% groeide tot $ 5 biljoen. Het centrum schatte dat de export met 3% toenam, terwijl de investeringen met 1,6% toenamen. In een verklaring aan Reuters zei een analist van het Daiwa Institute of Research:

“In plaats van een V-vormig herstel te laten zien, kan de Japanse economie in april-juni opnieuw krimpen. Vooruitkijkend zou de sleutel zijn of Japan in mei een einde kan maken aan de noodtoestand.”

Technische vooruitzichten USD/JPY

USD/JPY
USD/JPY technische grafiek

Het USD / JPY paar steeg op 31 maart naar een hoogste punt van 110,95. Sindsdien trok het paar zich terug naar 107,47, iets onder het 38,2% Fibonacci-retracementniveau. Het begon toen te stijgen en vormde wat lijkt op een stijgend wigpatroon. De prijs ligt ook op hetzelfde niveau als de 25 en 50-daagse exponentiële voortschrijdende gemiddelden (EMA). Het lijkt ook een hoofd en schouderspatroon te hebben gevormd, wat een bearish signaal is. Daarom is er een mogelijkheid dat het paar de neerwaartse trend zal hervatten na de BBP cijfers van Japan.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld