Duke Energy staat onder druk van Elliott Management

By: Ajay Pal Singh
Ajay Pal Singh
Ajay werkte bij Tata Motors in projectplanning, voordat hij zijn passie voor aandelen ontdekte. Tegenwoordig woont hij in Canada… read more.
on mei 18, 2021
  • Activistische investeerdersgroep Elliott Management zoekt zetels in het bestuur van Duke Energy.
  • Elliot heeft er bij het bedrijf op aangedrongen een splitsing te overwegen.
  • Duke zegt dat de voorstellen niet in het beste belang zijn van het bedrijf.

Activistische investeerdersgroep Elliott Management Corp. heeft maandag een brief vrijgegeven die was gericht aan het bestuur van Duke Energy (NYSE: DUK), waarin het bedrijf werd aangespoord om een transformatie te ondergaan die mogelijk $ 12 miljard tot $ 15 miljard aan waarde voor de aandeelhouders zou kunnen ontgrendelen.

Duke Energy is een van de grootste utiliteitsbedrijven in de VS en levert elektriciteit aan bijna 8 miljoen klanten in zes staten, waaronder de Carolinas, enkele staten in het middenwesten en Florida.

Elliot Management’s voorstel

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Elliot maakte in zijn brief bekend dat het een van de 10 grootste aandeelhouders van Duke is. De activistische investeerder zoekt bestuurszetels, maar maakt niet bekend hoeveel zetels het wilde.

De investeringsmaatschappij dringt er bij het bedrijf op aan om te overwegen om zichzelf op te splitsen in drie bedrijven die zich zouden concentreren op de drie belangrijkste geografische bedrijfsregio’s: de Carolinas, Florida en het middenwesten. Het voerde aan dat de investeerders van Duke beter zullen worden bediend door lokaal beheerde utiliteitsbedrijven, waardoor miljarden aan aandeelhouderswaarde worden ontgrendeld.

Het voegde eraan toe dat een dergelijk model ook de ondermaatse prestatie van de aandelen van het bedrijf in de afgelopen jaren ten opzichte van zijn concurrenten zou aanpakken, terwijl de ondermaatse prestatie zou worden toegeschreven aan Duke’s gebrek aan focus op zijn activiteiten buiten de Carolinas.

De reactie van Duke Energy

Duke zei gisteren in een reactie dat de voorstellen niet in het beste belang zijn van het bedrijf en zijn aandeelhouders.

Bij het opbreken van het bedrijf voegde Duke eraan toe dat het voorstel “indruist tegen de strategische richting van de hele industrie in een tijd waarin schaalgrootte nodig is om de ongekende kapitaalinvesteringen en groeimogelijkheden van het bedrijf efficiënt te financieren”.

Het bedrijf trok ook het trackrecord van Elliot in twijfel op basis van zijn ervaring met Sempra Energy, FirstEnergy en Evergy, bedrijven waarbij Elliot betrokken raakte, die vervolgens ondermaats presteerde.

De aandelen van het bedrijf zijn relatief vlak sinds de publicatie van de brief en zijn met 17% gestegen gedurende de periode van een jaar.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld