USD/ZAR: Komt er een einde aan de sterke rally van de rand?

Door:
op May 19, 2021
Listen
  • De USD/ZAR handelt op het laagste niveau sinds januari vorig jaar.
  • Het paar daalde na de sterke Zuid-Afrikaanse inflatiecijfers.
  • Het heeft een dalend wigpatroon gevormd, wat een teken is van een mogelijke omkering.

Volg Invezz op TelegramTwitter en Google Nieuws om notificaties te ontvangen >

Het USD / ZAR paar zweeft rond het laagste niveau sinds januari 2020 na de verrassende stijging van de consumenteninflatie in Zuid-Afrika. Het paar handelt op 14.04, wat meer dan 28% onder het hoogste niveau van maart vorig jaar is.

Bent u op zoek naar signalen & waarschuwingen van pro-handelaren? Meld u GRATIS aan bij Invezz Signals™. Duurt 2 minuten.

South African rand
Zuid-Afrikaanse rand grafiek

Inflatie in Zuid-Afrika

Copy link to section

De Zuid-Afrikaanse rand herstelde zich ten opzichte van de Amerikaanse dollar nadat het land de laatste inflatiecijfers had gepubliceerd. Volgens het bureau voor de statistiek steeg de algemene consumentenprijsindex in april met 0,7% op maandbasis. Deze stijging was beter dan de mediane schatting van 0,5%. Het leidde tot een stijging van 4,4% op jaarbasis, wat aanzienlijk hoger was dan de vorige stijging van 3,2%.

De kernconsumenteninflatie steeg in april met 0,3%, na een stijging met 0,5% in de voorgaande maand. Dit leidde tot een stijging van 3,0% op jaarbasis. Analisten die door Reuters werden ondervraagd, verwachtten dat het kern-CPI-cijfer met 2,8% zou stijgen.

Deze cijfers weerspiegelen de recente stijging van de prijzen van ruwe olie en andere grondstoffen. Inderdaad, de prijs van ruwe olie is de afgelopen 12 maanden meer dan verdubbeld. Hetzelfde geldt voor de Bloomberg Commodity Index, die rond zijn hoogste punt ooit zweeft.

Daarom trok de USD / ZAR zich terug omdat investeerders nu een situatie waarin de South African Reserve Bank (SARB) de rentetarieven begint te verhogen inprijzen. Bovendien zijn andere valuta’s van opkomende markten zoals die in Turkije, Brazilië en Rusland al begonnen te verkrappen.

Naast Zuid-Afrika zien ook andere landen robuuste consumentenprijzen. Vandaag toonden gegevens van het Office of National Statistics (ONS) aan dat de consumenteninflatie in het VK verdubbeld tot 1,5% in april. Vorige week toonden gegevens van de Verenigde Staten aan dat de CPI met 4,2% steeg.

Technische analyse USD/ZAR

Copy link to section
GBP/USD
GBP/USD technische grafiek

De dagelijkse grafiek laat zien dat het USD / ZAR paar vandaag daalde naar een dieptepunt van 13,98. Het paar bevindt zich nog steeds onder de 25 en 50-daagse exponentiële voortschrijdende gemiddelden (EMA). Het meest opvallende is dat de grafiek laat zien dat het paar een dalend wigpatroon heeft gevormd. Bij technische analyse is dit meestal een teken van een ommekeer. Hoewel de algehele bearish trend zich kan voortzetten, kan daarom binnenkort een ommekeer beginnen. Een sterke daling onder de steun op 13,93 zal deze voorspelling echter ongeldig maken.

Forex