GBP/USD ingesteld op meer winst na sterke Britse cijfers

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus is een actieve handelaar, waar hij wordt gevolgd en gekopieerd bij Capital.com. Hij woont in Nairobi met zijn… read more.
on mei 21, 2021
  • De GBP/USD handelt bijna op het hoogste punt van dit jaar.
  • Uit de gegevens bleek dat de detailhandelsverkopen in het VK in april een sprong maakten.
  • De PMI voor productie en dienstverlening deed het ook goed volgens Markit.

De GBP / USD zweeft dit jaar rond het hoogste niveau na de relatief stellaire verkoopcijfers in het VK en flash productie- en servicegegevens. Het handelt op 1,4185, dat is 3,75% boven het laagste niveau van vorige week.

Britse pond grafiek

Verkoop in het VK

De Britse economie draait op volle toeren. Vorige week, de Britse BBP gegevens onthulde dat de economie in mei met 2,3% is gestegen toen de regering begon met het heropenen van de economie. Eerder deze week meldde het Office of National Statistics (ONS) dat het werkloosheidspercentage in het VK in maart is gedaald tot 4,8%. En op woensdag toonden gegevens aan dat de algehele inflatie in het VK in april meer dan verdubbelde.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Vandaag toonden gegevens aan dat de totale detailhandelsverkopen in het VK in april een sprong maakten. In totaal steeg de totale omzet met 9,2% in april, na een stijging met 5,1% in de voorgaande maand. Deze toename was beter dan de mediane schatting van 4,5%. Als gevolg van de lockdowns van vorig jaar, steeg de omzet op jaarbasis met 42%, beter dan de verwachte 36,8%. Deze stijging was vooral te danken aan kleding en andere accessoires.

Ondertussen stegen de kernverkopen in de detailhandel van 4,6% in maart tot 9,0% in april. Dit was ook beter dan de mediane schatting van 4,2%. De verkoop leidde tot een stijging van 37,7% op jaarbasis. In een nota zei een analist bij Lloyds Bank:

“Optimisme blijft voorzichtig, vooral gezien de aanwezigheid van nieuwe opkomende varianten waardoor shoppers kunnen terugkeren naar de online gewoonten die de afgelopen 12 maanden zo dominant zijn geworden”

De GBP / USD stijgt ook na de sterke Britse flash PMI voor productie en dienstverlening. Volgens Markit steeg de PMI voor de verwerkende industrie in mei van 60,0 in de voorgaande maand naar 66. Evenzo steeg de PMI voor diensten tot 66 vanaf 61,1 in april. Dit is een teken dat de Britse economie op volle toeren draait. Als zodanig zou dit de Bank of England (BOE) ertoe kunnen aanzetten om de trekker over te halen en de maatregelen ter bestrijding van pandemieën aan te scherpen.

GBP/USD technische analyse

GBP/USD grafiek

De dagelijkse grafiek laat zien dat het GBP / USD paar de laatste tijd een sterke opwaartse trend heeft doorgemaakt. De aandelen zijn met bijna 25% gestegen ten opzichte van het laagste niveau vorig jaar. Ze vormen ook wat lijkt op een cup-and-handle patroon waarvan het bovenste gedeelte het hoogste punt sinds het begin van het jaar is van 1.4240. Bij technische analyse is een beker- en handvatpatroon meestal een bullish signaal. Het blijft ook boven het voortschrijdend gemiddelde van 100 dagen en 50 dagen. Daarom is het slechts een kwestie van tijd voordat de sterling boven het hoogste punt van dit jaar van 1.4240 springt.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money