NZD/USD: Hoe hoog kan de kiwi klimmen na het RBNZ besluit?

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus is een actieve handelaar, waar hij wordt gevolgd en gekopieerd bij Capital.com. Hij woont in Nairobi met zijn… read more.
on mei 26, 2021
  • De NZD/USD had zijn beste dag in maanden na het RBNZ besluit.
  • De bank liet de rente ongewijzigd en liet doorschemeren dat renteverhogingen in 2022 zouden plaatsvinden.
  • Er is een verschil in monetair beleid tussen de Fed en de RBNZ.

De NZD / USD prijs keerde woensdag om na het laatste rentebesluit van de Centrale Bank van Nieuw-Zeeland (RBNZ). Het steeg naar een hoogste punt van 0,7315, het hoogste niveau sinds februari van dit jaar. De Nieuw-Zeelandse dollar won ook ten opzichte van andere valuta’s zoals de Australische dollar, de pond sterling en de euro.

New Zealand dollar
Nieuw-Zeelandse dollar prijsactie

RBNZ wijst op hoge rentetarieven

De RBNZ sloot haar monetairbeleidsvergadering af en deed wat de meeste analisten verwachtten. De bank liet de rente onveranderd op 0,25%, waar ze sinds 2020 zijn geweest en besloot haar kwantitatieve versoepeling beleid ongewijzigd te laten op N$ 100 miljard.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

De NZD / USD herstelde zich omdat de bank erop wees dat ze de rentetarieven in het vierde kwartaal van 2022 zal gaan aanpassen. Dat was eerder dan veel analisten hadden verwacht. Het liet ook doorschemeren dat het het komende jaar zal beginnen met het afbouwen van activa-aankopen. Verder versterkte de bank ook haar vooruitzichten voor de economische groei van het land.

De beslissing kwam op een moment dat de economie van Nieuw-Zeeland snel economisch herstelt. De arbeidsmarkt krapte en de totale detailhandelsverkopen herstelden zich. Tegelijkertijd zijn de huizenprijzen van het land gestegen door de stijgende vraag vanwege de lage rentetarieven.

Uit gegevens die woensdag zijn gepubliceerd, blijkt ook dat het handelsoverschot van het land stijgt. In april liep het handelsoverschot op tot N$ 388 miljoen ten opzichte van de vorige N$ 38 miljoen. Dit gebeurde toen de export van het land daalde tot meer dan N$ 5,37 miljard, terwijl de import daalde tot N$ 4,9 miljard.

De RBNZ sloot zich aan bij verschillende andere centrale banken die onlangs agressiever zijn geworden. Bijvoorbeeld in haar meest recente besluit, begon de Bank of Canada begon zijn activa-aankopen af te bouwen door de maandelijkse aankopen te verlagen tot C$ 3 miljard. Evenzo heeft Norges Bank laten doorschemeren dat er later dit jaar een renteverhoging zal komen, terwijl de Bank of England naar verwachting later dit jaar afbouwplannen zal aankondigen. De Federal Reserve, aan de andere kant, heeft gezegd dat het easy money beleid langer zal duren.

NZD/USD analyse

NZD/USD
NZD/USD prijsactie

De 3-uur grafiek laat zien dat het NZD / USD paar een scherpe sprong maakte na het RBNZ besluit. Het liep op tot 0,7315, iets boven de vorige weerstand van 0,7300. De prijs bleef boven het 25 en 15-dagen voortschrijdende gemiddelden en de stijgende paarse trendlijn. Het ligt ook boven het belangrijke ondersteuningsniveau van 0,7270. Daarom zal het paar waarschijnlijk blijven stijgen, met het volgende belangrijke doelwit op het psychologische niveau van 0.7350.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld