USD/ZAR zakt naar dieptepunten van 2019 na PPI gegevens

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus is een actieve handelaar, waar hij wordt gevolgd en gekopieerd bij Capital.com. Hij woont in Nairobi met zijn… read more.
on mei 27, 2021
  • De USD/ZAR prijs daalde tot het laagste niveau sinds 2019.
  • De PPI van Zuid-Afrika steeg in april met 6,7%, het hoogste niveau sinds november 2018.
  • Het paar zal reageren op het laatste Amerikaanse BBP en de eerste gegevens over werkloosheidsuitkeringen.

De USD / ZAR zakte naar het laagste niveau sinds februari 2019 toen de spectaculaire rally van de Zuid-Afrikaanse rand aanhield. Het daalde tot 13.660, wat 30% onder het hoogste punt in 2020 was. De GBP / ZAR en EUR / ZAR daalden ook naar het laagste niveau sinds februari 2020.

South African rand
Zuid-Afrikaanse rand grafiek

De rally van de Zuid-Afrikaanse rand gaat door

De Zuid-Afrikaanse rand is naar voren gekomen als een van de best presterende valuta’s van opkomende markten, geholpen door de verbeterende politieke en economische omstandigheden.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Uit recente gegevens blijkt dat de productie- en dienstensector in het land is verbeterd. Evenzo zijn de mijnbouwproductie en de detailhandel teruggekeerd.

In een rapport dat donderdag werd gepubliceerd, zei het Zuid-Afrikaanse statistiekbureau dat de producentenprijsindex (PPI) in april met 6,7% is gestegen na een stijging met 5,2% in de voorgaande maand. Dit was een kleinere stijging dan de mediane schatting van 6,8%. Het was ook het hoogste niveau sinds november 2018. Bovendien steeg de PPI de afgelopen 11 opeenvolgende maanden.

Op maandbasis steeg de PPI met 0,7%, na een stijging met 1,3% in maart. Het schreef deze prestatie toe aan de recente stijging van de grondstoffenprijzen.

De Zuid-Afrikaanse PPI gegevens kwamen een week nadat de South African Reserve Bank (SARB) haar rentebesluit had genomen. Zoals verwacht liet de centrale bank de rentetarieven voor de vijfde opeenvolgende maand ongewijzigd op 3,5%. De bank klonk ook agressief, waarbij de gouverneur van de centrale bank zei dat ze op korte termijn accommoderend zal blijven.

Vooruitblikkend, zal de USD / ZAR prijs reageren op de laatste Amerikaanse BBP gegevens die donderdag verschijnen. De gegevens zullen naar verwachting laten zien dat de economie in het eerste kwartaal met 6,2% groeide vanwege het grote stimuleringspakket. De regering zal ook de laatste initiële cijfers voor werkloosheidsuitkeringen publiceren.

Technische prognose USD/ZAR

USD/ZAR
USD/ZAR technische grafiek

De dagelijkse grafiek laat zien dat het USD / ZAR paar donderdag daalde naar het laagste niveau sinds 2019. Het daalde ook onder het belangrijke ondersteuningsniveau op 13,94, wat het laagste niveau was in januari 2020. Het paar bewoog zich ook onder de 25 en 15-daagse exponentiële voortschrijdende gemiddelden, terwijl de Relatieve Sterkte Index (RSI) naar het oversold niveau van 30 ging. Het pad van de minste weerstand van het paar is lager, met het volgende belangrijke ondersteuningsniveau om naar te kijken op 13.00.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld