USD/ZAR: meedogenloze rally van de rand versnelt

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus is een actieve handelaar, waar hij wordt gevolgd en gekopieerd bij Capital.com. Hij woont in Nairobi met zijn… read more.
on jun 3, 2021
  • De USD/ZAR zakte naar het laagste niveau sinds februari 2019.
  • De daling kwam in een stroomversnelling na de sterke PMI cijfers voor Zuid-Afrika.
  • Het paar zal vervolgens reageren op de laatste Amerikaanse werkgelegenheidsgegevens.

De USD/ZAR daalde naar het laagste niveau sinds februari 2019 toen de meedogenloze rally van de Zuid-Afrikaanse rand versnelde. Het noteert op 13,54, 30% onder het hoogste niveau in 2020.

South African rand
Zuid-Afrikaanse rand grafiek

De spectaculaire rally van de Zuid-Afrikaanse rand

De Zuid-Afrikaanse rand kende de afgelopen maanden een spectaculaire rally. Sinds april vorig jaar is de munt in bijna een maand gestegen ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Ook is de rand met ongeveer 30% gestegen ten opzichte van de Amerikaanse dollar, waardoor het de beste reeks ooit is.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

De USD/ZAR bleef vandaag dalen na de relatief positieve PMI gegevens van Zuid-Afrika. Volgens Standard Bank daalde de PMI van het land van 53,7 in april naar 53,2 in mei van dit jaar. Nu de PMI boven de 50 blijft, betekent dit dat de bedrijven van het land het in mei goed blijven doen.

Recente gegevens uit Zuid-Afrika zijn relatief positief. De mijnbouwproductie is bijvoorbeeld weer op gang gekomen, geholpen door het feit dat de metaalprijzen zijn gestegen. Goud nadert zijn hoogste punt ooit, terwijl andere metalen zoals platina en palladium ook zijn gestegen.

Verdere gegevens uit Zuid-Afrika toonden aan dat de detailhandelsverkopen zijn gaan stijgen terwijl de inflatie relatief stabiel is. Recente gegevens tonen echter aan dat het land nog steeds te kampen heeft met aanzienlijke werkloosheid.

Later deze week zal de USD/ZAR reageren op economische gegevens uit de Verenigde Staten. ADP publiceert donderdag de laatste niet-agrarische private payroll-cijfers. De cijfers zullen worden gevolgd door de laatste initiële werkloosheidsaanvragen. Analisten verwachten dat deze cijfers zullen aantonen dat het aantal Amerikanen dat een aanvraag voor een werkloosheidsuitkering indient, voor het eerst sinds het begin van de pandemie onder de 400k is gedaald.

Markit en het Institute of Supply Management (ISM) zullen ook de nieuwste diensten en niet-producerende PMI-nummers publiceren. En op vrijdag zal de VS de laatste niet-agrarische looncijfers vrijgeven.

USD/ZAR technische analyse

De wekelijkse grafiek laat zien dat het USD/ZAR paar de afgelopen drie opeenvolgende weken is gedaald. Het paar is ook onder het 61,8% Fibonacci-retracementniveau gezakt. Het ligt ook iets boven het 78,6% retracementniveau op 13,12, wat ongeveer 3% onder het huidige niveau is. Het paar bevindt zich ook onder alle voortschrijdende gemiddelden. Daarom is in dit stadium de weg van de minste weerstand voor het paar lager, met het volgende doel op 13.1247.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld