USD/JPY aan de onderkant van het oplopende kanaal

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus is een actieve handelaar, waar hij wordt gevolgd en gekopieerd bij Capital.com. Hij woont in Nairobi met zijn… read more.
on jun 8, 2021
  • Het USD/JPY paar steeg bescheiden na de relatief betere Japanse BBP gegevens.
  • De economie kromp in het eerste kwartaal met 3,9%.
  • Investeringen, consumenten- en overheidsbestedingen daalden in het eerste kwartaal.

De USD/JPY steeg licht tijdens de Aziatische sessie, zelfs na de relatief sterke economische gegevens uit Japan. Het paar steeg naar 109,40, wat iets hoger was dan het dieptepunt van deze week op 109,18.

USD/JPY
USD/JPY prijsactie

Japan verbetert BBP gegevens

De Japanse economie kromp in het eerste kwartaal langzamer dan eerder werd verwacht. Uit gegevens van het ministerie van Financiën bleek dat de economie in het eerste kwartaal met 1,0% kromp, na een groei van 2,8% in het vierde kwartaal. Deze daling was beter dan de mediane schatting van een daling van 1,2%. Op jaarbasis kromp de economie in het eerste kwartaal met 3,9%.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Alle sectoren van de Japanse economie kromp in het eerste kwartaal. De investeringsuitgaven daalden in het kwartaal met 1,2%, na een groei van 4,3% in het vierde kwartaal. Deze inkrimping vond plaats toen bedrijven hun investeringen stopzetten toen de regering de noodtoestand instelde om de verspreiding van de ziekte in te dammen.

Ondertussen daalde de externe vraag in het kwartaal met 0,2%, aangezien andere handelspartners, zoals in Europa, lockdowns uitvoerden. Het belangrijkste is dat de particuliere consumptie, het grootste deel van de Japanse economie, met 1,1% is gedaald, na een groei van 2,2% in het vierde kwartaal.

Analisten verwachten dat de economie van het land in het tweede kwartaal zal herstellen. De ondervraagden van Nikkei zien dat de economie jaar op jaar met 1,84% groeit. In een nota vertelde een analist aan de krant:

“Het is waarschijnlijk dat de consumentenbestedingen na 20 juni fors zullen aantrekken. Van retailers wordt ook verwacht dat ze verkoopcampagnes lanceren rond de tijd dat de noodtoestand wordt opgeheven. ‘Wraakconsumptie’ is ook in andere landen gebeurd.”

De USD/JPY reageerde ook op sterke looncijfers. Het loon voor overuren, dat een indicatie is voor de bedrijfsactiviteit, is in april met 6,40% gestegen, na in maart met 5% te zijn gedaald. Het gemiddelde contante inkomen steeg ook met 1,6%, terwijl het totale looninkomen van de werknemers met 1,6% steeg.

Vooruitblikkend, zullen de volgende belangrijke katalysator voor het USD/JPY paar de aanstaande US Consumer Price Index (CPI) data zijn die donderdag naar buiten zullen komen. Analisten verwachten dat deze cijfers laten zien dat de totale CPI in mei met 4,7% is gestegen, terwijl de kern-CPI met meer dan 3% is gestegen.

USD/JPY technische analyse

USD/JPY
USD/JPY technische grafiek

De USD/JPY heeft een groot stijgend kanaal gevormd op de 4-uur grafiek. De huidige prijs ligt iets boven de onderkant van het stijgende kanaal. Het ligt ook tussen het Fibonacci-retracementniveau van 50% en 61,8%. De prijs is ook gedaald tot onder de 25 en 15-daagse exponentiële voortschrijdende gemiddelden (EMA). Daarom zal de prijs op korte termijn waarschijnlijk blijven stijgen, aangezien bulls zich richten op de bovenkant van het kanaal op 110,35.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld