USD/SEK consolideert na zwakke Zweedse productiegegevens

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus is een actieve handelaar, waar hij wordt gevolgd en gekopieerd bij Capital.com. Hij woont in Nairobi met zijn… read more.
on jun 8, 2021
  • Het USD/SEK paar steeg licht na de relatief zwakke Zweedse industriële productiegegevens.
  • Uit de cijfers bleek dat de industriële productie van het land in april daalde tot 0,2%.
  • Ook de gezinsconsumptie daalde in april met 5,1%.

Het USD/SEK paar steeg dinsdag met meer dan 0.25% na de relatief gemengde economische gegevens uit Zweden. Het paar steeg naar 8.2800, wat ongeveer 0,45% boven het laagste niveau in mei is.

USD/SEK
USD/SEK grafiek

Industriële productie in Zweden

Volgens een rapport van Statistics Sweden daalde de industriële productie van het land in april van dit jaar. Het daalde in april met 0,2%, na een stijging met 0,9% in de voorgaande maand. De productie steeg met 10,7% op jaarbasis, als gevolg van de vertraging van een jaar geleden.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

De grootste bijdrage aan de Zweedse industriële productie was de autosector, die met 8,8% steeg toen de lokale en internationale vraag naar auto’s toenam. Deze groei werd gedeeltelijk gecompenseerd door de daling met 0,1% van de chemische en farmaceutische industrie. Verder steeg de dienstenproductie in april met 9,2%.

Verdere gegevens toonden aan dat het totale aantal bestellingen in april met 2,5% daalde. Ze stegen met 30,5% op jaarbasis vanwege de lage basis sinds de vraag vorig jaar daalde. Ondertussen daalde de consumptie van huishoudens, de grootste bijdrage aan het Zweedse BBP, in april met 5,1%. De transport- en detailhandelsverkopen leverden de grootste bijdrage aan deze uitgaven.

Deze cijfers laten zien dat de Zweedse economie in het tweede kwartaal waarschijnlijk een relatief kleine expansie zal laten zien. Het zal het dan goed doen voor de rest van het kwartaal, aangezien de lokale en internationale vraag stijgt.

Vooruitkijkend zullen gegevens uit de Verenigde Staten de volgende belangrijke drijfveer voor het USD/SEK paar zijn. Donderdag zal het Bureau of Labor Statistics (BLS) naar verwachting relatief sterke inflatiecijfers over mei publiceren. Juist, analisten verwachten dat uit de gegevens blijkt dat de totale CPI in mei met 4,7% is gestegen, terwijl de kern-CPI met meer dan 3% is gestegen. Deze cijfers komen op een moment dat analisten renteverhogingen in de Verenigde Staten inprijzen.

USD/SEK technische analyse

USD/SEK
USD/SEK technische grafiek

De 4-uur grafiek laat zien dat de USD/SEK zich de laatste tijd in een krap bereik bevindt. Onderweg heeft het paar een dalend wigpatroon gevormd dat in rood wordt weergegeven. Het bevindt zich ook op hetzelfde niveau als de 25 en 15-daagse exponentiële voortschrijdende gemiddelden. In een vallende wig ontstaat er een bullish signaal wanneer de twee lijnen dicht bij de samenvloeiingszone komen. Daarom, aangezien deze samenvloeiing niet nabij is, zal het paar waarschijnlijk een tijdje in een consolidatiepatroon blijven.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld