USD/ZAR stijgt na sterke BBP gegevens van Zuid-Afrika

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus is een actieve handelaar, waar hij wordt gevolgd en gekopieerd bij Capital.com. Hij woont in Nairobi met zijn… read more.
on jun 8, 2021
  • Het USD/ZAR paar steeg dinsdag, zelfs na de sterke BBP gegevens van Zuid-Afrika.
  • De economie groeide in Q1 met 1,1%, na een stijging van 1,4% in Q4.
  • Financiën, mijnbouw en handel leverden de grootste bijdrage.

De Zuid-Afrikaanse rand was weinig veranderd ten opzichte van de Amerikaanse dollar na de relatief sterke BBP gegevens van het land. De prijs van USD/ZAR steeg naar 13,56, 1,22% boven het laagste niveau dit jaar.

South African rand
Zuid-Afrikaanse rand grafiek

Zuid-Afrika BBP gegevens

Het USD/ZAR paar reageerde op de relatief sterke Zuid-Afrikaanse BBP gegevens. Volgens het statistiekbureau van het land is de economie in het eerste kwartaal met 1,1% vooruitgegaan, ook al bleef het land te maken met de nieuwe golf van het coronavirus. De economie groeide in het vierde kwartaal van 2020 met 1,4%.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Het bureau noemde de financiële, mijnbouw- en handelssectoren als de grootste bijdragers aan de expansie. Tegelijkertijd droegen ook de consumptie en de voorraden bij aan het herstel. Toch is de economie van het land ongeveer 2,7% kleiner dan voordat de pandemie begon. De enige achterblijvers in het kwartaal waren de energiesector en de landbouwsector.

Analisten verwachten dat de economie in het tweede kwartaal verder zal groeien. Ten eerste blijven de rentetarieven laag en voert de regering enkele van haar pandemische responsmaatregelen uit. Verder zijn de grondstofprijzen gestegen, wat de mijnbouwsector van het land ten goede komt.

De sterke Zuid-Afrikaanse BBP gegevens wijzen op de mogelijkheid dat de centrale bank haar verkrappingsbeleid zal beginnen om de inflatie te temmen. In eerdere vergaderingen heeft de bank aangegeven dat ze waarschijnlijk later dit jaar gaat verhogen. Toch is de inflatie in het land relatief lager geweest dan die van andere opkomende landen vanwege de kracht van de Zuid-Afrikaanse rand.

Het USD/ZAR paar zal vervolgens reageren op de laatste inflatiegegevens uit de Verenigde Staten. Als de cijfers relatief sterk zijn, zullen ze de Fed motiveren om eerder dan verwacht te verkrappen. In theorie leidt een agressieve Federal Reserve tot een risk-off-sentiment, wat de Zuid-Afrikaanse rand beïnvloedt.

USD/ZAR technische analyse

USD/ZAR
USD/ZAR technische analyse

Het USD/ZAR paar is de afgelopen paar sessies teruggekaatst. Het is bewogen van het laagste punt van het jaar tot nu toe van 13,40 naar 13,56. Het is ook boven de onderkant van het dalende kanaal gestegen en iets boven het 25-daags voortschrijdend gemiddelde. Het is ook aanzienlijk lager dan de Ichimoku-wolk.

Daarom zal de Zuid-Afrikaanse rand op korte termijn blijven stijgen, aangezien de bulls zich op 13.70 op de bovenkant van het kanaal richten. Het zal dan vallen en de onderste lijn van dit kanaal opnieuw testen rond 13.40 .

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld