Koperprijs: het aanbod zal de vraag waarschijnlijk overtreffen

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith streeft ernaar om complexe ontwikkelingen te doorbreken, zodat beleggers beter geïnformeerde beslissingen kunnen nemen. Als Faith niet ondergedompeld… read more.
on jun 11, 2021
  • De koperprijs is sinds het begin van het jaar met 30% gestegen.
  • Volgens Shaw & Partners zal het koperaanbod uiteindelijk de vraag overtreffen.
  • De waarschijnlijke verstoring van de koperaanvoer in Peru en Chili ondersteunt de prijzen verder.

De koperprijs is tot nu toe met ongeveer 30% gestegen. Medio mei bereikte het zijn hoogste punt ooit van 4.8845 voordat het zich terugtrok. Peter O’Connor van Shaw & Partners heeft aangegeven dat de prijzen binnenkort kunnen normaliseren tot onder de $ 4,53 per pond ($ 10.000 per ton), aangezien het aanbod van metaal de huidige kloof met de vraag overbrugt.

Tijdens een interview met CNBC’s Commodity Corner zei de analist:

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

“De elasticiteit van het koperaanbod is in staat geweest om de groei van koper in de afgelopen decennia aan te kunnen … in de komende twee of drie jaar, 2023 tot 2024, zouden we na deze COVID puls het aanbod de vraag moeten zien overtreffen en de prijzen weer normaliseren naar een niveau onder de 10.000.”

Volgens de analist is de huidige stijging van de koperprijs grotendeels liquiditeitsgedreven. Landen als de VS en China maakten gebruik van forse stimuleringspakketten met de bedoeling het economisch herstel van de coronaviruspandemie te stimuleren. Toegegeven, de voorgestelde Amerikaanse infrastructuuruitgaven en de groeiende focus op de groene economie hebben ook de koperprijs opgedreven.

Op korte termijn vindt de koperprijs steun in de waarschijnlijke verstoring van de metaalaanvoer in Chili en Peru. De twee Latijns-Amerikaanse landen zijn de grootste koperproducenten ter wereld. Bij de presidentsverkiezingen in Peru nadert Pedro Castillo de overwinning. Castillo heeft aangegeven dat zijn regering 70% van het rendement van mijnbouwbedrijven in de koperrijke regio Andes van het land zal nemen. In Chili zal de voorgestelde belasting op de koperverkoop waarschijnlijk ook het aanbod verstoren, waardoor de koperprijs wordt ondersteund.

Technische vooruitzichten koperprijs

De koperprijs herstelt zich na het bereiken van een intradag dieptepunt van 4.4420. Op het moment van schrijven daalde het rode metaal met 0,89% op 4,4905. Op een 2-uur grafiek handelt het iets onder de 25 en 50-daagse exponentiële voortschrijdende gemiddelden.

Ik verwacht dat de koperprijs weerstand zal ondervinden langs de 25-daagse EMA op 4.5000. Boven dat weerstandsniveau ligt het volgende doel op het hoogste punt van woensdag op 4.5395. Aan de andere kant zou het kunnen weigeren om steun te vinden op het dieptepunt van donderdag van 4.4420.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld