USD/RUB: roebel versnelt na agressieve CBR-beslissing

Door:
op Jun 11, 2021
Listen
  • De USD/RUB daalde naar een laagste punt in twee maanden na het agressieve besluit van de CBR.
  • De bank verhoogde de rente voor de tweede maand op rij.
  • Het verbeterde ook de vooruitzichten voor de Russische economie.

Volg Invezz op TelegramTwitter en Google Nieuws om notificaties te ontvangen >

De Russische roebel (USD/RUB) steeg naar het hoogste niveau sinds juli 2020 na het rentebesluit van de Centrale Bank van Rusland (CBR). Het paar handelde op 71.66, wat 8,8% onder het hoogste niveau in april is.

Bent u op zoek naar signalen & waarschuwingen van pro-handelaren? Meld u GRATIS aan bij Invezz Signals™. Duurt 2 minuten.

USD/RUB
USD/RUB grafiek

Rusland Centrale Bank besluit

Copy link to section

De CBR sloot vrijdag haar tweedaagse monetaire beleidsvergadering af en besloot de rente voor de tweede achtereenvolgende maand te verhogen. De bank verhoogde de rente van 5% naar 5,5% in lijn met de mediane schatting van analisten. De stijging van 50 basispunten was lager dan de 75 basispunten die analisten bij Goldman Sachs hadden verwacht.

Het besluit kwam op een belangrijk moment voor de Russische economie. De prijs van ruwe olie is enorm gestegen, wat een goede zaak is, aangezien het land de op twee na grootste producent is, na de Verenigde Staten en Saoedi-Arabië. De inflatie van het land is ook opgelopen tot 6,15% doordat de voedselprijzen stegen. In haar verklaring zei de bank:

“De economische activiteit herstelt sneller dan verwacht door de Bank of Russia. Hoogfrequente indicatoren wijzen op een gestage groei van de vraag van consumenten en investeringen. Volgens schattingen van de Bank of Russia heeft de consumentenactiviteit over het algemeen het pre-pandemische niveau bereikt.”

De beslissing kwam ook voorafgaand aan een belangrijke ontmoeting tussen Vladimir Poetin en Joe Biden. Biden zal Poetin onder druk zetten over verschillende kwesties, zoals mensenrechten en de gevangengenomen oppositieleider. Poetin zal ook druk uitoefenen op de president op de recente sancties.

De USD/RUB reageert ook op de recente inflatiegegevens uit de Verenigde Staten. Volgens het Bureau of Labor Statistics (BLS) steeg de totale consumentenprijsindex (CPI) naar een recordhoogte van 5% in 2008 terwijl de kern-CPI in mei met 3,8% steeg. Deze cijfers zijn belangrijk omdat ze doorgaans een impact hebben op het monetaire beleid van de Fed.

USD/RUB technische analyse

Copy link to section
USD/RUB
USD/RUB technische grafiek

De dagelijkse grafiek laat zien dat het USD/RUB paar de afgelopen weken in een vrije val is beland. Hierdoor is het de afgelopen twee maanden met meer dan 8% gedaald. Het is ook gedaald tot onder de belangrijke steun op 72,65, het laagste niveau in december en maart. Het is ook gedaald tot onder de 25 en 50-daagse exponentiële voortschrijdende gemiddelden en de Ichimoku-wolk. Daarom zal het paar blijven dalen terwijl bears zich richten op de volgende ondersteuning op 71,00.

Forex