Qualcomm zegt open te staan voor investeringen in Arm

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh is een actieve volger van wereldaangelegenheden, technologie, een fervent lezer en speelt graag tafeltennis in zijn vrije tijd. read more.
on jun 14, 2021
  • Qualcomm staat open voor een aandeel in Arm.
  • Amerikaanse techreuzen zijn tegen de mogelijke overname van Arm door Nvidia.
  • De overnameovereenkomst van Nvidia wordt momenteel onderzocht door meerdere toezichthouders.

Qualcomm Inc (NASDAQ: QCOM) zei maandag dat het zou overwegen om in Arm te investeren als toezichthouders Nvidia ervan weerhielden de Britse chipontwerper over te nemen voor $ 40 miljard (£ 28,32 miljard), volgens The Telegraph.

Qualcomm aandelen openden maandag op $ 135 op de aandelenmarkt, tegenover een dieptepunt van $ 123 begin maart. Ter vergelijking: Qualcomm was het jaar 2021 begonnen met een prijs per aandeel van een hogere $ 149 hoger na het afsluiten van 2020 met een jaarlijkse winst van 70%. Op het moment van schrijven wordt het gewaardeerd op ongeveer $ 152 miljard en heeft het een koers-winstverhouding van 19,36.

Arm kan naar de beurs gaan als de Nvidia deal instort

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Als de Nvidia deal geen goedkeuring krijgt van de toezichthouders, zal SoftBank (huidige eigenaar van Arm) Arm waarschijnlijk op de beurs noteren. Als dat zo is, zei de aantredende CEO van Qualcomm, Cristiano Amon, dat de Amerikaanse multinational zeker een belang in Arm zou willen nemen. Qualcomm boekte in het recente fiscale kwartaal (Q1) een zwakker dan verwachte omzet.

Volgens Nvidia zou een eerste openbaar bod echter onvoldoende zijn om de groei van Arm te ondersteunen. Volgens de Nvidia woordvoerder:

“Arm heeft een infusie van nieuwe technologie nodig die het overal aan Arm-licentiehouders kan leveren, en daarom hebben we ons ingespannen en zijn we overeengekomen om Arm te kopen. Onze technologieën en die van Qualcomm zijn zeer complementair – we zouden de hulp van Qualcomm verwelkomen bij het creëren van nieuwe technologieën en producten voor het hele Arm ecosysteem.”

Techreuzen zijn tegen Nvidia’s overname van Arm

Nvidia kondigde zijn voorstel voor Arm in september 2020 aan en de deal zou naar verwachting na ongeveer 18 maanden worden afgerond. Sindsdien verzetten giganten als Qualcomm, Google en Microsoft zich tegen de mogelijke overname, daarbij verwijzend naar het risico dat Nvidia andere bedrijven blokkeert om de chipontwerpen van Arm te gebruiken om volledig te profiteren van de overname.

Nvidia heeft echter herhaaldelijk gezegd dat het open licentiemodel van Arm zal worden gehandhaafd na de voltooiing van de transactie. Het in Santa Clara gevestigde bedrijf is ook van plan aanzienlijke investeringen te doen in het hoofdkantoor van Arm’s Cambridge. De deal wordt momenteel onderzocht door de Britse Competition and Markets Authority (CMA), de Federal Trade Commission, de Chinese State Administration for Market Regulation en de Europese Commissie.

Arm heeft nog geen officieel commentaar op het nieuws. Het Britse bedrijf voor chip- en softwareontwerp maakt energiezuinige chips en geeft zijn ontwerpen in licentie aan meer dan 500 bedrijven over de hele wereld. Ongeveer 95% van de smartphones maakt gebruik van Arm’s chips.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld