TikTok’s moederbedrijf ByteDance heeft bijna 2 miljard gebruikers

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh is een actieve volger van wereldaangelegenheden, technologie, een fervent lezer en speelt graag tafeltennis in zijn vrije tijd. read more.
on jun 17, 2021
  • De omzet van ByteDance steeg in 2020 met 111% tot $34,3 miljard.
  • De moederorganisatie van TikTok zag een winstgroei van 93%.
  • Het aantal maandelijkse actieve gebruikers (MAU's) steeg tot 1,9 miljard.

ByteDance maakte donderdag haar financiële resultaten voor het hele jaar bekend tijdens een bedrijfsbrede bijeenkomst. Volgens een medewerker die de vergadering bijwoonde, rapporteerde het moederbedrijf van TikTok in 2020 een omzet van $ 34,3 miljard, wat neerkomt op een groei van 111% op jaarbasis. Met $ 19 miljard steeg de brutowinst met 93%.

ByteDance zei dat het aantal maandelijkse actieve gebruikers (MAU’s) in 2020 is gestegen tot 1,9 miljard. Het cijfer is goed voor MAU’s op al zijn platforms, waaronder TikTok, Douyin en Toutiao. De Chinese multinational wordt momenteel gewaardeerd op meer dan $ 100 miljard.

ByteDance heeft een Xiaomi manager aangenomen als financieel hoofd

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Eerder dit jaar noemde ByteDance Shou Zi Chew als de nieuwe financiële chef – een managementverandering die door velen werd opgevat als een hint dat het in Peking gevestigde bedrijf een beursintroductie (IPO) overweegt. Chew werkte eerder als executive bij Xiaomi.

De bron die de voorkeur gaf aan anonimiteit benadrukte verder dat ByteDance in 2020 $ 2,1 miljard aan bedrijfsverlies zag, vergeleken met het jaar geleden van $ 684 miljoen aan bedrijfswinst. Het verlies werd voornamelijk toegeschreven aan de kosten in verband met op aandelen gebaseerde vergoedingen voor aandeelhouders.

ByteDance heeft zijn aanwezigheid op de internationale markten uitgebreid dankzij zijn video-sharing en sociale netwerkservice, TikTok. Reclame blijft de belangrijkste bron van inkomsten voor het internetbedrijf. Het onderzoekt echter al het potentieel op andere gebieden, waaronder gaming, en is van plan zich te vestigen als een belangrijke concurrent voor reuzen zoals Tencent.

Voormalig president van de VS bestempelde ByteDance als een bedreiging voor de nationale veiligheid

Maar met de wijdverbreide populariteit kwamen ook ongekende uitdagingen voor ByteDance. Op een gegeven moment noemde de voormalige Amerikaanse president Donald Trump het bedrijf een natuurlijke bedreiging voor de veiligheid en beval het om zijn TikTok activiteiten in de Verenigde Staten te verkopen om te voorkomen dat het op de zwarte lijst zou komen. Na de overname van Biden zei de Wall Street Journal echter dat een overeenkomst om TikTok in de VS af te stoten voor onbepaalde tijd was opgeschort.

De Cyberspace Administration van China beschuldigde dit jaar 104 applicaties van het illegaal verzamelen van persoonlijke gegevens. Een van deze apps was ByteDance’s Chinese versie van TikTok, “Douyin”. De toezichthouder beval deze apps ook om het goed te maken.

ByteDance staat gepland voor een opmerkelijke managementverandering later dit jaar. Mede-oprichter Zhang Yiming zal de functie van Chief Executive Officer van het bedrijf voor het begin van 2022 neerleggen. Het huidige hoofd personeelszaken dat ook mede-oprichter van het bedrijf was, Liang Rubo, wordt de nieuwe CEO.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld