USD/CHF: dit is waarom de Zwitserse frank crashte

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus is een actieve handelaar, waar hij wordt gevolgd en gekopieerd bij Capital.com. Hij woont in Nairobi met zijn… read more.
on jun 17, 2021
  • Het USD/CHF paar schoot omhoog na het laatste rentebesluit van de SNB en de Fed.
  • De twee banken lieten de rente zoals verwacht ongewijzigd.
  • De SNB klonk kalm, terwijl de Fed hintte op een mogelijke renteverhoging in 2023.

Het USD/CHF paar piekte donderdag na het laatste rentebesluit van de Fed en de Zwitserse Nationale Bank (SNB). Het paar steeg naar een hoogste punt in meerdere weken van 0,9133, wat meer dan 2,3% boven het laagste niveau in juni was.

Swiss franc
Zwitserse frank grafiek

SNB rentebesluit

De SNB sloot donderdagochtend haar tweedaagse bijeenkomst af en deed wat de meeste analisten verwachtten. De bank besloot de rente ongewijzigd te laten op -0,75%, waar deze de afgelopen maanden was. De bank beloofde ook om in te grijpen in de markt waar nodig.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Zoals het de afgelopen maanden heeft gezegd, drong de SNB erop aan dat de Zwitserse frank hoog gewaardeerd bleef ten opzichte van belangrijke valuta’s zoals de Amerikaanse dollar, de euro en de pond sterling.

Ondertussen verwacht de bank dat de inflatie later dit jaar zal blijven stijgen vanwege de kracht van de economie, hogere grondstofprijzen en de sterke vraag naar toerisme gerelateerde producten. Zij verwacht dat de inflatie in 2021 en 2023 met 0,4% en 0,6% zal stijgen. Ook verwacht zij dat de Zwitserse economie dit jaar met 3,5% zal stijgen. Dit is in lijn met de recente SECO schattingen van het Zwitserse BBP. De bank zei:

“De opwaartse bijstelling is voornamelijk toe te schrijven aan de lager dan verwachte daling van het BBP in het eerste kwartaal. Het Zwitserse BBP zal waarschijnlijk tegen het midden van het jaar terugkeren naar het niveau van voor de crisis. De productiecapaciteit zal echter nog geruime tijd onderbenut blijven.”

De verklaring van de SNB kwam een paar uur nadat de Fed een ietwat agressief besluit had genomen. De bank besloot de rentetarieven en het beleid inzake kwantitatieve versoepeling ongewijzigd te laten. Toch liet de bank voor één keer doorschemeren dat de eerste renteverhoging in 2023 zal plaatsvinden. Analisten verwachten dan ook dat ze de komende maanden haar activa-aankopen zal afbouwen.

USD/CHF technische analyse

USD/CHF
USD/CHF technische grafiek

De 4-uur grafiek laat zien dat het USD/CHF paar een sprongetje maakte na het agressieve rentebesluit van de Fed. Door dit te doen, bewoog het paar zich boven de belangrijke dalende trendlijn die in blauw wordt weergegeven. De 50 en 25-daagse exponentiële voortschrijdende gemiddelden (EMA) hebben ook een bullish crossover patroon gemaakt, terwijl de MACD bleef stijgen. Daarom zal het paar waarschijnlijk blijven stijgen, aangezien bulls zich richten op de volgende belangrijke weerstand op 0,9200. Een daling onder de ondersteuning van 0,9050 maakt deze trend echter ongeldig.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld