DXY: is de Amerikaanse dollarindex een koop vóór de getuigenis van Powell?

Door:
op Jun 22, 2021
Listen
  • De dollarindex trok zich maandag terug toen beleggers zich aanpasten aan het besluit van de Fed.
  • De Centrale Bank liet de rentetarieven en het kwantitatieve versoepelingsbeleid ongewijzigd.
  • De DXY zal later reageren op de getuigenis van Jerome Powell.

Volg Invezz op TelegramTwitter en Google Nieuws om notificaties te ontvangen >

De Amerikaanse dollarindex (DXY) trok zich terug na een grote comeback vorige week na het agressieve rentebesluit van de Fed. De index daalde van het hoogste punt van vorige week van $ 92,40 naar $ 91,35.

Bent u op zoek naar signalen & waarschuwingen van pro-handelaren? Meld u GRATIS aan bij Invezz Signals™. Duurt 2 minuten.

Amerikaanse dollar trekt zich terug

Copy link to section

De Amerikaanse dollarindex steeg vorige week scherp nadat de Federal Reserve een relatief agressieve beslissing had genomen. Daarin besloot de bank de rentetarieven en het kwantitatieve versoepelingsbeleid ongewijzigd te laten. De tarieven bleven tussen 0,0% en 0,25%, terwijl het totale bedrag aan maandelijkse activa-aankopen op $ 120 miljard bleef.

De belangrijkste verandering zat in de dot plot van de Fed, waaruit bleek dat veel beleidsmakers verwachten dat de rente in 2023 zal gaan stijgen. Dit zal eerder zijn dan de eerdere schatting van 2024. Analisten denken nu dat de Fed haar activa-aankopen zal gaan afbouwen later dit jaar.

De dollarindex zal vandaag reageren op de getuigenis van Jerome Powell in het Congres. Deze getuigenis gaat over de reactie van de bank op de pandemie en wat ze verwacht te doen. In voorbereide opmerkingen zei de voorzitter dat de Amerikaanse economie het goed zal blijven doen terwijl de inflatie begint terug te lopen. Hij zei:

“De banenwinst zou de komende maanden moeten toenemen naarmate de vaccinaties stijgen, waardoor sommige van de pandemiegerelateerde factoren die momenteel zwaar wegen, worden verlicht.”

Toch is John Williams van de New York Fed van mening dat de Fed haar beleid langer zou moeten handhaven. Hij zei dat een gemakkelijk monetair beleid nodig was, ook al bleef de economie herstellen.

De index zal ook reageren op de laatste verkoopcijfers van bestaande woningen uit het land. Analisten verwachten dat uit de cijfers blijkt dat de bestaande verkopen in mei zijn gedaald van 5,85 miljoen naar 5,72 miljoen. Toch blijft de totale woningsector in de VS stabiel, geholpen door de relatief lagere rentetarieven. Later deze week zal de dollarindex reageren op de meest recente gegevens over het BBP en duurzame goederen en het besluit van de Bank of England.

Technische analyse van de Amerikaanse dollarindex

Copy link to section
US dollar index
Amerikaanse dollarindex grafiek

De 4-uurgrafiek laat zien dat de dollarindex de laatste tijd is hersteld. Het is met meer dan 2,7% gestegen ten opzichte van het laagste niveau in mei. Ook is de prijs boven het 25 en 50-daagse voortschrijdende gemiddelden gestegen. Het is ook gestegen tot het 61,8% Fibonacci-retracementniveau. Daarom zijn naar mijn mening de algemene vooruitzichten van de DXY bullish, met als volgende belangrijke niveau de 78,6% retracement op $ 92,60.

USD Forex