Engine No. 1 om een beursgenoteerd fonds te lanceren

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh is een actieve volger van wereldaangelegenheden, technologie, een fervent lezer en speelt graag tafeltennis in zijn vrije tijd. read more.
on jun 22, 2021
  • De ETF heeft al toezeggingen ter waarde van $100 miljoen ontvangen.
  • Engine No. 1 zegt dat het bedrijven zal pushen om ESG kwesties te prioritiseren.
  • De jaarlijkse kostenratio van het nieuwe op de beurs verhandelde fonds zal 0,05% bedragen.

Engine No. 1 zei dinsdag dat het een op de beurs verhandeld fonds lanceert onder de ticker VOTE. De Transform 500 ETF, voegde het toe, heeft al toezeggingen ter waarde van $ 100 miljoen (£ 71,83 miljoen) veiliggesteld. Het activistische bedrijf verwacht in de toekomst meer ETF’s te lanceren.

Engine No. 1 om bedrijven ertoe aan te zetten ESG kwesties prioriteit te geven

Het passieve fonds zal de Morningstar US Large Cap Select Index volgen en beleggen in de 500 grootste bedrijven in de Verenigde Staten. Volgens Engine No. 1 zal het bedrijven ertoe aanzetten prioriteit te geven aan milieu-, sociale en governance (ESG) kwesties. In zijn verklaring op dinsdag zei directeur Michael O’Leary:

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

“Te veel duurzame beleggingsstrategieën verschuiven de blootstelling van een belegger weg van bedrijven die moeten veranderen in plaats van eraan te werken om ze te veranderen. We benutten de kracht van investeerders op een nieuwe manier om daadwerkelijk impact te genereren door de manier waarop we op onze aandelen stemmen en rechtstreeks met bedrijven samenwerken.”

Het nieuws komt kort na de opmerkelijke overwinning van het activistische bedrijf op Exxon Mobil Corp (NYSE: XOM), waardoor Engine No. 1 vier bestuurders voor het bestuur van de oliegigant kon nomineren, waarvan er drie slaagden een zetel te winnen. Het activistische bedrijf begon Exxon te bekritiseren omdat het zijn rol in het verminderen van de uitstoot in december 2020 niet had gespeeld.

In een reactie op de lancering van het nieuwe fonds zei Yasmin Dahya Bilger, hoofd ETF’s van Engine No. 1, dinsdag ook:

“Er mag geen afweging zijn tussen positieve impact en financiële prestaties. VOTE zal een unieke oplossing zijn voor deze langdurige zorg, waardoor indexbeleggers de mogelijkheid krijgen om op lange termijn waarde te genereren en tegelijkertijd actie te ondernemen voor de meest kritieke milieu-, sociale en bestuurskwesties waarmee deze bedrijven worden geconfronteerd.”

De jaarlijkse kostenratio van het nieuwe fonds zal 0,05% zijn

De jaarlijkse kostenratio van de ETF van Engine No. 1 is 0,05%. Het Amerikaanse financiële adviesbureau Betterment zal, volgens het activistische bedrijf, het op de beurs verhandelde fonds integreren in zijn maatschappelijk verantwoorde investeringsstrategieën.

Maandag meldde een Bloomberg rapport dat Exxon Mobil van plan is zijn kantoorpersoneel in de VS met maximaal 10% per jaar te verminderen. Het banenverlies dat de komende drie tot vijf jaar zal voortduren, zal gebaseerd zijn op prestatie evaluaties. Alleen de slechtst presterende medewerkers worden ontslagen.

De oliegigant opende dinsdag voor 62,80 dollar per aandeel en wisselt momenteel van hand voor 63,80 dollar per aandeel. Ter vergelijking: de $ 270 miljard was het jaar begonnen met een veel lagere $ 41,50 per aandeel.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld