USD/ZAR: rand onder druk voor Zuid-Afrikaanse inflatiecijfers

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus is een actieve handelaar, waar hij wordt gevolgd en gekopieerd bij Capital.com. Hij woont in Nairobi met zijn… read more.
on jun 22, 2021
  • Het USD/ZAR paar schoot omhoog toen de Amerikaanse dollar terugkaatste.
  • De dollarindex steeg dinsdag met meer dan 0,15%.
  • De rand zal vervolgens reageren op de laatste Zuid-Afrikaanse inflatiegegevens.

Het USD/ZAR paar piekte dinsdag toen de kracht van de dollar terugkeerde. Het paar steeg naar 14,40, wat 0,75% boven de slotkoers van maandag was. Het is meer dan 7% gestegen ten opzichte van het laagste niveau deze maand.

South African rand
Zuid-Afrikaanse rand grafiek

Sterkte van de dollar hervat

De Amerikaanse dollar kaatste dinsdag terug na zich maandag terug te trekken terwijl investeerders wachtten op de getuigenis van Jerome Powell aan het Congres. Het is de eerste keer dat de Fed voorzitter wordt geïnterviewd na het rentebesluit van vorige week.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Daarin besloot de Fed haar rentetarief ongewijzigd te laten tussen 0% en 0,25%. Het besloot ook zijn programma voor kwantitatieve versoepeling uit te breiden. De belangrijkste reden waarom de Amerikaanse dollar na het besluit terugkaatste, is dat de bank liet doorschemeren dat ze de rente in 2023 zou verhogen.

Valuta’s van opkomende markten hadden het moeilijk toen de dollar steeg. De nauwlettend gevolgde MSCI International Emerging Market Currency Index daalde van $ 1.752 naar $ 1.730. Dit komt doordat hogere rentetarieven in de VS het relatief duur maken voor schuldpapier van opkomende markten.

De USD/ZAR stijgt terwijl investeerders wachten op de komende getuigenis van Jay Powell voor het Congres. De Fed voorzitter zal naar verwachting de zorgen over de verandering van toon door de Fed wegnemen. Ook zal hij waarschijnlijk de hoop temperen dat de bank haar easy-money beleid zou verlaten.

De Zuid-Afrikaanse rand loopt voor op de laatste inflatiegegevens van het land. Uit de gegevens blijkt dat de totale consumentenprijsindex (CPI) op jaarbasis is gestegen van 4,4% in april tot 5,2% in mei. Ze zien de CPI dalen van 0,7% naar 0,1% op maandbasis. In dezelfde periode zien ze de geannualiseerde kern-CPI stijgen van 3,0% naar 3,2%. Deze cijfers zullen een signaal geven van wat de South Africa Reserve Bank (SARB) in de komende vergaderingen zal doen.

USD/ZAR technische analyse

USD/ZAR
USD/ZAR grafiek

De dagelijkse grafiek laat zien dat het USD/ZAR paar begin deze maand daalde naar een meerjarig dieptepunt van 13,41. Deze trend veranderde vorige week toen de Fed haar rentebesluit nam. Sindsdien is het paar boven de 25 en 50-daagse exponentiële voortschrijdende gemiddelden (EMA) gestegen. Het heeft ook het dieptepunt van vorig jaar van 13,92 overschreden. Evenzo zijn de twee lijnen van de MACD indicator hoger geworden. Daarom zal het gepraat over een verkrapping in de VS het paar waarschijnlijk naar het 38.2% retracementniveau duwen op 15,66.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld