Amazon kan gedwongen worden zijn logistieke activa af te stoten

By: Ruchi Gupta
on jun 23, 2021
  • Amazon zou gedwongen kunnen worden om zijn logistieke activiteiten te verkopen.
  • Pramila Jayapal stelt de Ending Platform Monopolies Act voor.
  • Verkopers op het platform hadden "geen andere keuze" dan gebruik te maken van de dure logistieke service.

Retailgigant Amazon.com Inc. (NASDAQ: AMZN) kan worden gedwongen om zijn logistieke dochteronderneming af te stoten vanwege een nieuw wetsvoorstel dat is gelobbyd door de Washington democraat Pramila Jayapal, meldde Bloomberg. Volgens ten minste één analist zou Amazon’s logistieke bedrijf tegen 2025 een waardering van $ 230 miljard kunnen halen, maar staat het nu voor een onzekere toekomst.

Is Amazon schuldig aan antitrustschendingen?

Volgens het door Jayapal voorgestelde wetsvoorstel zou Amazon gedwongen kunnen worden om bezorgcentra in het hele land te verkopen vanwege een mogelijke schending van de antitrustwetgeving. Het wetsvoorstel werd op 11 juni ingediend en de Democraat vindt steun vanuit het hele politieke gangpad.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Per definitie vindt een schending van de antitrustwet plaats wanneer een bedrijf zijn spieren spant in de ene markt om zichzelf een groot voordeel te geven in een andere markt waar het niet zoveel invloed heeft. In het geval van Amazon heeft het een geschat marktaandeel van 41% van alle online uitgaven, maar het is nog steeds afhankelijk van andere verzendpartners zoals FedEx Corporation (NYSE: FDX) om een deel van zijn bezorgopdrachten af te handelen.

De kern van het wetsvoorstel, getiteld de Ending Platform Monopolies Act, is het feit dat externe verkopers het gevoel hebben dat ze “geen andere keuze hadden” dan te betalen voor de logistieke dienst van Amazon om hun producten online te verkopen, vertelde Jayapal woordvoerder Chris Evans aan Bloomberg. Evans voegde toe:

De tweeledige Ending Platform Monopolies Act vereist dat dominante platforms, waaronder Amazon, bedrijfstakken afstoten, zoals Fulfillment by Amazon, waar de poortwachtermacht van het platform het mogelijk maakt de voorkeur te geven aan zijn eigen diensten.

Het wetsvoorstel heeft nu misschien wat aanhangers, maar het is onduidelijk of het voldoende zal zijn om wet te worden. Desalniettemin dient het als bewijs dat ten minste enkele wetgevers actief proberen de marktmacht van Amazon en zijn grote uitbreiding naar logistiek te beperken.

Wat Amazon verkopers zeggen

De zakelijke tactieken van Amazon zijn een grote bron van zorg geweest voor Amerikaanse wetgevers na de snelle opkomst van de eerste in de logistieke sector.

Amazon verkoopt meer dan de helft van zijn producten via onafhankelijke verkopers die Amazon een commissie betalen voor elke verkoop. Verkopers kunnen zelf artikelen inpakken en verzenden, maar velen zeggen dat ze de service van Amazon gebruiken en Amazon extra kosten betalen, omdat hun producten daardoor beter op de site worden geplaatst en hun verkoop een boost krijgt.

Een online handelaar schreef in 2019 een brief aan federale wetgevers, waarin hij opmerkte dat Amazon hem en anderen dwong om zijn dure logistieke diensten te gebruiken. Aangezien er geen andere optie is, zullen wetgevers zorgvuldig moeten overwegen of dit een schending van de antitrustwetgeving is.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld