Het staatsvermogensfonds van Qatar schuwt crypto’s

By: Daniela Kirova
on jun 23, 2021
  • Het staatsinvesteringsfonds van Qatar is niet van plan cryptocurrencies te kopen.
  • Qatar verbood in mei alle activiteiten met crypto's.
  • Dubai daarentegen gaat de andere kant op met de lancering van een Bitcoin Fund.

De Qatar Investment Authority (QIA) beheert meer dan $ 350 miljard en geldt als een van ’s werelds grootste staatsinvesteringsfondsen. Maar ondanks zijn grote omvang hebben zijn investeringsmanagers geen interesse in blootstelling aan cryptocurrency rond de activaklasse, meldde Bloomberg.

Crypto’s moeten volwassen worden

QIA CEO Mansoor Bin Ebrahim Al Mahmoud zei deze week op het Qatar Economic Forum dat cryptocurrencies “een beetje volwassenheid nodig hebben” voordat het in de ruimte kan investeren. Extreme volatiliteit in Bitcoin (BTC/USD) en andere crypto’s verminderen hun aantrekkingskracht op onder andere de Qatar Investment Authority. Het meest opvallende is dat Bitcoin is gedaald van zijn piek van ongeveer $ 65.000 in april tot recentelijk in de buurt van $ 30.000.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

In plaats daarvan zal het fonds zich blijven richten op het vergroten van beleggingen in de VS en Azië, aangezien het ernaar streeft zijn portefeuille in evenwicht te brengen met enkele Europese activa. Het zal ook meer investeren in magazijnen als reactie op de impact van COVID-19 op commercieel vastgoed.

Nog een zet tegen crypto

De beslissing van de QIA om blootstelling aan cryptocurrencies te vermijden, zou voor waarnemers niet als een verrassing moeten komen. Het Qatar Financial Centre verbood in mei alle activiteiten met crypto’s. Het land in het Midden-Oosten implementeerde landelijke wetten op digitale activa. Het probeert met name de financiering van terrorisme en het witwassen van geld te bestrijden door middel van digitale valuta.

De vice-premier en minister van Buitenlandse Zaken van Qatar zeiden begin juni ook dat de toekomst van digitale valuta “onduidelijk” is.

Dubai heeft een ander beleid

Samenvallend met de openbare opmerkingen van de QIA, beweegt Dubai zich volgens een ander Bloomberg rapport in de tegenovergestelde richting. Het emiraat lanceerde woensdag een Bitcoin fonds op de Nasdaq Dubai beurs. Dit is het eerste fonds in zijn soort dat in deze geografische regio wordt verhandeld.

De Dubai notering is bedoeld om 24/7 wereldwijd te handelen. Het is belangrijk om erop te wijzen dat het Bitcoin Fund geen speculatie maakt in termen van kortetermijn bewegingen van de BTC prijs. In plaats van directe investeringen in de munt aan te pakken, geeft het de voorkeur aan langetermijnbezit als een veiliger alternatief.

De in Canada gevestigde beheerder van het fonds, 3iQ, verwacht vergelijkbare Bitcoin fondsen in Singapore, Taiwan, Zweden en de Verenigde Staten op de lijst te zetten, zodat beleggers de hele dag een betere blootstelling hebben aan cryptocurrency producten.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld