Cacaoprijs: belangrijke niveaus om in de gaten te houden

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith streeft ernaar om complexe ontwikkelingen te doorbreken, zodat beleggers beter geïnformeerde beslissingen kunnen nemen. Als Faith niet ondergedompeld… lees meer.
on jun 25, 2021
  • De cacaoprijs is met 1,06% gedaald tot $2.344.
  • De prijzen zijn sinds november 2020 boven de $2.300 gebleven terwijl de vraag zich herstelt.
  • In Ghana en Ivoorkust wordt een grote oogst verwacht, wat de prijsstijgingen heeft afgeremd.

De cacaoprijs is met 1,06% gedaald tot $ 2.344, te midden van een groter aanbod in Ivoorkust en Ghana. De stijging van de vraag heeft er echter toe bijgedragen dat de prijzen sinds eind vorig jaar boven de $ 2.300 bleven.

Cacaoprijs

Toenemende vraag

De belangrijkste factor die heeft geholpen om de cacaoprijs boven het cruciale niveau van $ 2.300 te houden, is de versoepeling van de COVID-19 beperkingen. Voorafgaand aan het begin van de coronaviruspandemie in februari 2020, bereikten de prijzen het hoogste punt in twee jaar van $ 2.937. Toen de pandemie echter de vraag naar de grondstof verminderde, daalde deze in juli tot $ 2.086.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Met name de cacaoprijs is sinds begin november 2020 boven de $ 2.300 gebleven. De boost kwam van de voortgang van de vaccinatieprogramma’s in verschillende delen van de wereld. De daaropvolgende versoepeling van de COVID beperkingen en verbeterde sociale mobiliteit heeft de vraag naar chocola en andere gerelateerde lekkernijen doen toenemen.

Verhoogd aanbod

Ondanks de toegenomen vraag naar cacao, heeft het overvloedige aanbod de prijsstijgingen afgeremd. Ivoorkust, dat wereldwijd de grootste cacaoproducent is, bevindt zich momenteel in het regenseizoen dat loopt van maart tot november. De bovengemiddelde regenval zal gunstig zijn voor het huidige gewas, dat zich in de laatste ontwikkelingsfase bevindt.

Ghana, de op één na grootste cacaoproducent, zal dit seizoen ook een enorme oogst noteren. De oogst, die slechts enkele maanden verwijderd is, zal naar verwachting de grootste zijn in meer dan tien jaar. Gunstige weersomstandigheden en overheidsinterventies hebben de productie in het land gestimuleerd.

Technische vooruitzichten cacaoprijs

De cacaoprijs is met 1,06% gedaald tot 2.344. Ondanks de daling blijft hij boven de 2.300, wat het geval is sinds medio november 2020. Toch is de prijs van de zachte grondstof sinds medio mei met ongeveer 8,25% gedaald van 2.552 naar een intradag dieptepunt van 2.332 in de sessie van vrijdag. Op een uurgrafiek handelt het tussen de lagere en middelste Bollinger bands.

Ik verwacht dat de cacaoprijs steun zal blijven vinden langs de lagere Bollinger band op 2.330. Omhoog kijkend is het waarschijnlijk dat het weerstand zal vinden langs de middelste Bollinger band op 2.363. Als er meer kopers op de markt komen, zal een beweging voorbij dat niveau gericht zijn op het volgende doel op 2.400. Aan de andere kant zal een beweging onder het huidige ondersteuningsniveau van 2.330 ervoor zorgen dat de bears de prijs naar 2.318 duwen.

Cacaoprijs
Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money