Fed: Amerikaans banksysteem ‘sterk gepositioneerd om het herstel te ondersteunen’

By: Ruchi Gupta
on jun 25, 2021
  • De Federal Reserve zegt dat 23 banken "ruim boven" het vereiste kapitaalniveau zitten.
  • Hoewel de industrie verliezen van $474 miljard zal boeken, zal het verliesbufferkapitaal het dubbele zijn.
  • Banken verwachtten dividenden en terugkopen vrij te geven.

De Federal Reserve maakte donderdag bekend dat de meest vooraanstaande Amerikaanse banken een zware recessie kunnen doorstaan. Volgens de resultaten van de jaarlijkse stresstest van de Fed zaten alle 23 banken “ruim boven” de vereiste minimumkapitaalniveaus in een hypothetische economische crisis, meldde CNBC.

Fed test op ‘ernstige’ recessie

De Fed zei dat haar evaluatie scenario’s omvatte waarin een “ernstige” wereldwijde recessie de houders van bedrijfsschulden schaadt. Ze ging ook uit van werkloosheidspieken van 10,8% en een beurscrash van 55%. Deze variabelen zijn nu te conservatief gebleken, maar waren vereist. Met name banken deden het uitzonderlijk goed tijdens de crisis, dankzij de hulp van de Fed en wetgevers, die kapitaal opsloegen voor voorspelde verliezen op leningen die in de meeste gevallen niet uitkwamen.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Randal K. Quarles, vicevoorzitter van de Fed, zei:

In het afgelopen jaar heeft de Federal Reserve drie stresstests uitgevoerd met verschillende hypothetische recessies en ze hebben allemaal bevestigd dat het banksysteem sterk gepositioneerd is om het aanhoudende herstel te ondersteunen.

De bemoedigende update hielp de bankaandelen vrijdagochtend hoger op te lopen. Onder de meer opvallende namen in de bankgroep, wonnen de aandelen van Wells Fargo & Co (NYSE: WFC) 2,4%, Bank of America Corp (NYSE: BAC) won meer dan 1,5% terwijl JPMorgan Chase & Co. (NYSE: JPM) ongeveer 1% toegevoegd.

Kredietverstrekkers kunnen nu kapitaal teruggeven aan aandeelhouders

Tijdens de coronaviruspandemie ondergingen banken extra stresstestrondes met beperkingen op het teruggeven van kapitaal aan aandeelhouders via terugkopen en dividenden. De Fed had eerder verklaard dat die zouden worden opgeheven, en de centrale bank heeft haar belofte nu gestand gedaan.

Na de laatste test te hebben doorstaan, zal de industrie een deel van haar autonomie sinds de laatste crisis terugwinnen. Banken zullen nu meer flexibiliteit hebben bij het uitkeren van dividenden en terugkopen en ten minste één analist is optimistisch over de laatste ontwikkeling. Jefferies analist Ken Usdin vertelde CNBC:

Zolang banken elk kwartaal boven die kapitaalbuffervereiste en al hun andere vereisten blijven, kan een bank technisch gezien doen wat ze wil met betrekking tot terugkopen en dividenden.

Volgens personen die bekend zijn met de zaak, heeft de Fed er bij kredietverstrekkers op aangedrongen te wachten tot maandagmiddag om hun plannen voor kapitaalteruggave bekend te maken. De huidige verwachtingen onder de analistengemeenschap zijn dat de sector vanaf juli dividenden en terugkopen met tientallen miljarden dollars zal verhogen.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld