USD/CAD richt zich lager na agressief besluit van de BOC

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus is een actieve handelaar, waar hij wordt gevolgd en gekopieerd bij Capital.com. Hij woont in Nairobi met zijn… read more.
on jul 14, 2021
  • Het USD/CAD paar trok zich terug na het relatief agressieve besluit van de Bank of Canada.
  • De bank liet de rente ongewijzigd en verlaagde de kwantitatieve versoepeling.
  • Het paar reageerde ook op de laatste Amerikaanse PPI gegevens.

Het USD/CAD paar trok zich woensdag terug na het relatief agressieve rentebesluit van de Bank of Canada (BOC). Het paar zakte naar 1.2426 en compenseerde toen wat van de verliezen.

Beslissing van de Bank of Canada

De BOC sloot haar tweedaagse vergadering af en besloot de daggeldrente op 0,25% te laten waar deze de afgelopen maanden was. De bank besloot ook de omvang van haar wekelijkse activa-aankopen met een derde te verminderen tot C$ 2 miljard.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Dit was de derde keer dat de centrale bank haar activa-aankopen sinds vorig jaar afbouwt. De vorige afbouw vond plaats tijdens de vergadering van april. Dit betekent dat de BOC de tweede grote centrale bank zal zijn die uit haar programma voor de aankoop van activa stapt. De Reserve Bank of New Zealand (RBNZ) zei in een eerdere vergadering dat het haar aankopen later deze maand zal beëindigen.

De meeste analisten verwachten dat de centrale bank het kwantitatieve versoepelingsprogramma in het vierde kwartaal van dit jaar beëindigt en dan een plan begint om de rente te verhogen. Dit betekent dat Canada de hoogste rentetarieven zal hebben in de ontwikkelde landen. In een verklaring zegt de bank:

“We blijven ons inzetten om de beleidsrente op de effectieve ondergrens te houden totdat de economische vertraging is geabsorbeerd, zodat de inflatiedoelstelling van 2 procent duurzaam wordt bereikt. In de juli-projectie van de bank gebeurt dit ergens in de tweede helft van 2022.”

De BOC werd gesteund door de algehele kracht van de Canadese economie. Uit vrijdag gepubliceerde gegevens blijkt dat het land in juni meer dan 230.000 banen heeft toegevoegd. Dit bracht de totale werkgelegenheid binnen 1,8% van het pre-pandemische niveau. Andere cijfers, zoals inflatie en productieproductie, waren relatief positief. Verder zijn de prijzen van ruwe olie gestegen naar het hoogste niveau in drie jaar.

De USD/CAD reageert ook op de algemene sterke inflatiecijfers uit de VS. Uit woensdag gepubliceerde gegevens blijkt dat de algemene producentenprijsindex in juni met 7,3% is gestegen, na een stijging met 6,6% in mei. De kern-PPI steeg met 5,6% naarmate de leveringsproblemen aanhielden en de grondstoffenprijzen stegen. Gisteren vrijgegeven gegevens toonden aan dat de headline CPI in juni met 5,2% steeg.

USD/CAD technische analyse

USD/CAD
USD/CAD grafiek

Het USD/CAD paar daalde na het laatste rentebesluit van de BOC. Het paar daalde naar 1.2426, wat aanzienlijk lager was dan het hoogste punt van deze maand op 1.2540. Op de 4-uur grafiek bevindt het paar zich iets boven het 25 en 50 daagse voortschrijdende gemiddelde. Het bevindt zich ook dicht bij de onderste lijn van het stijgende kanaal dat in blauw wordt weergegeven. Daarom zal het paar waarschijnlijk weer opveren als investeerders een agressieve Fed inprijzen na de sterke inflatiegegevens van de VS.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld