Waarom de daling van houtprijzen niet zorgt voor lage huisprijzen

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith streeft ernaar om complexe ontwikkelingen te doorbreken, zodat beleggers beter geïnformeerde beslissingen kunnen nemen. Als Faith niet ondergedompeld… read more.
on jul 15, 2021
  • Na een recordhoogte van $1.733,50, zijn houtprijzen met ongeveer 65% gedaald.
  • Op woensdag daalden de houtprijzen met 5,83% om de winst van het jaar teniet te doen.
  • Lagere houtprijzen veroorzaken echter geen lagere prijzen voor nieuwe huizen.

De houtprijzen hebben alle winsten van eerder in het jaar tenietgedaan terwijl de toeleveringsketen zich verder normaliseert. Eerder in het jaar steeg de prijs van de grondstof met meer dan vier keer de kostprijs in 2020. Het bereikte een record van $ 1.733,50 per bord van duizend voet.

Houtprijzen

Huisprijzen

De eerdere stijging van de houtprijzen stond centraal in de discussie over de stijgende inflatie. Als zodanig heeft de huidige daling de zorgen van beleggers over op hol geslagen inflatie helpen wegnemen. Half juni noemde de voorzitter van de Fed, Jerome Powell, de prijsbewegingen van hout om te onderbouwen dat de waargenomen inflatie van voorbijgaande aard is. Volgens hem zou het verdwijnen van het stimuleringspakket van de overheid en de normalisering van de toeleveringsketen van de grondstof er onvermijdelijk toe leiden dat de prijzen terugkeren naar het pre-pandemische niveau.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Hoewel dat waar is, hoeft dit niet noodzakelijk te leiden tot een daling van de huizenprijzen. Een stijging van de grondstofkosten dwong huizenbouwers om de kosten door te berekenen aan de kopers. Ze zijn echter misschien niet bereid om de vraagprijs te verlagen naarmate de houtprijzen dalen.

Volgens de CEO van Lennar Corp., Jon Jaffe, besparen huizenbouwers ongeveer $ 1.700 op de bouwkosten voor elke 10% daling van de houtprijzen. Desalniettemin zullen de bedrijven, afhankelijk van het concurrentievermogen op de huizenmarkt, zich waarschijnlijk richten op het behalen van hogere winstmarges in plaats van het verlagen van de vraagprijzen.

Aangezien de bouw in de herfst vertraagt, zullen beleggers benieuwd zijn of de prijs van de grondstof blijft dalen. Vervolgens zal het interessant zijn om te zien hoe de prijsbewegingen de Amerikaanse woningbouwsector beïnvloeden.

Technische analyse houtprijzen

De houtprijzen hebben hun verliezen van de vorige sessie uitgebreid, aangezien het neerwaartse momentum aanhoudt. Op het moment van schrijven waren de Random Length Lumber Futures voor het huidige contract met 5,83% gedaald tot 612,0. De afgelopen week zijn de prijzen met ongeveer 30,11% gedaald. Sinds het hoogste punt medio mei is het met ongeveer 65,18% gedaald.

Op een 2-uur grafiek handelt het onder de 25 en 50-daagse exponentiële voortschrijdende gemiddelden. Met een RSI van 19 bevindt het zich in het oversoldgebied. Op basis van zowel de fundamentele als de technische gegevens hebben de bears de markt onder controle.

Ik verwacht dat de houtprijzen een corrigerende opleving zullen maken voordat ze verder dalen. Het zal waarschijnlijk stijgen naar het eerdere ondersteuningsniveau van 712,9, dat is langs de 25-daagse EMA. Voorbij het huidige ondersteuningsniveau van 600, zullen de bears zich richten op het eerdere ondersteuningsniveau van 524,9 en het dieptepunt van oktober van 450.

Houtprijzen
Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld