Voorspelling USD/ZAR: Rand kwetsbaar nu inflatie terugloopt

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus is een actieve handelaar, waar hij wordt gevolgd en gekopieerd bij Capital.com. Hij woont in Nairobi met zijn… read more.
on jul 21, 2021
  • Het USD/ZAR paar hield stand na betere Zuid-Afrikaanse inflatiegegevens.
  • De totale CPI steeg in juni met 4,9%, na een stijging met 5,2% in mei.
  • De economische situatie van het land zal naar verwachting verslechteren als gevolg van rellen.

De Zuid-Afrikaanse rand (USD/ZAR) bleef woensdag relatief onveranderd na de relatief sterke inflatiegegevens. Het handelt op 14,6660, wat ongeveer 9,56% hoger is dan het laagste niveau dit jaar.

Zuid-Afrikaanse inflatie

De Zuid-Afrikaanse economie heeft onlangs een van de moeilijkste uitdagingen in decennia doorgemaakt. Protesten escaleerden in toonaangevende steden als Johannesburg na de gevangenneming van Jacob Zuma. Dit leidde tot aanzienlijke vernietiging, waarbij demonstranten plunderden uit lokale winkels. Meer dan 200 mensen stierven tijdens de protesten, terwijl 3.400 werden gearresteerd.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Als zodanig zijn analisten van mening dat aanbodtekorten en verstoringen de prijzen van artikelen zullen opdrijven. Ze verwachten ook dat de totale productie van de economie van het land zal teruglopen.

Uit een rapport van het statistiekbureau van het land blijkt dat de totale consumentenprijsindex (CPI) in juni met 4,9% is gestegen, na een stijging met 5,2% in de voorgaande maand. Het aantal was relatief lager dan de mediane schatting van 4,8%. De CPI steeg met 0,2% op maandbasis.

Ondertussen daalde de kern-CPI van het land van 19,1% in mei tot 3,2% in juni. Ook dit was beter dan de mediane schatting van 3,1%. Deze cijfers zijn lager dan de doelstelling van de South Africa Reserve Bank (SARB) van 5,0%. Daarom bestaat de mogelijkheid dat de bank haar huidige beleid nog enkele maanden zal handhaven, aangezien het werkloosheidspercentage in het land is gestegen tot meer dan 40%.

De USD/ZAR heeft het ook moeilijk nu het land te maken heeft met de derde golf van coronavirus. Uit gegevens van de overheid blijkt dat het land dagelijks meer dan 8.900 gevallen registreert. Dit is aanzienlijk hoger dan het aantal gevallen dat in april werd gemeld. Daarom zal de situatie meestal verslechteren, wat kan leiden tot lagere rentetarieven voor langere tijd.

USD/ZAR voorspelling

USD/ZAR
USD/ZAR grafiek

Het USD/ZAR paar zat de afgelopen weken in een algemene bullish trend. Als gevolg daarvan is het paar boven de 100 en 50-daagse voortschrijdende gemiddelden op de 4-uur grafiek gestegen. Het heeft ook het belangrijke weerstandsniveau van 14.50 overschreden, wat het hoogste niveau was op mei en 2 juli. Het paar bevindt zich ook iets boven de bovenkant van het stijgende kanaal. Daarom zal de Zuid-Afrikaanse rand blijven dalen, met als volgende belangrijke niveau 14,80.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld