USD/RUB voorspelling na het agressieve besluit van de Bank of Russia

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus is een actieve handelaar, waar hij wordt gevolgd en gekopieerd bij Capital.com. Hij woont in Nairobi met zijn… read more.
on jul 23, 2021
  • Het USD/RUB paar daalde scherp na het laatste besluit van de Russische Centrale Bank.
  • De bank verhoogde de rente naar 6,50%, de grootste sprong sinds 2014.
  • Deze beslissing kwam er toen de Russische inflatie boven de 4,0% grens van de bank uitkwam.

De USD/RUB prijs daalde naar het laagste niveau sinds 6 juli na het laatste rentebesluit van de Centrale Bank van Rusland. Het paar daalde tot 75,60, wat ongeveer 2,58% onder het hoogste niveau van deze maand was.

Rentebesluit Bank of Russia

De Russische Centrale Bank sloot haar monetaire beleidsvergadering af en verhoogde haar belangrijkste rentetarief in lijn met de verwachtingen. De bank verhoogde haar algemene rentetarief van 5,50% naar 6,50%, de sterkste stijging sinds 2014. Dit was ook de vierde keer dat de bank dit jaar de rente verhoogde, waardoor ze de meest agressieve centrale bank ter wereld is.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Deze beslissing gebeurde terwijl de inflatie in Rusland bleef stijgen. Uit recente gegevens blijkt dat de totale consumentenprijsindex van het land in juni is gestegen tot 6,5%, de hoogste sinds 2016. De verwachting is nu dat de inflatie het jaar zal eindigen tussen 5,7% en 6,2%, wat hoger is dan de doelstelling van de bank van 4 %.

De inflatie stijgt wereldwijd als een scherpe stijging van de grondstoffenprijzen samenvalt met de blokkade in de volle zee en belangrijke havens. Een extreem hoge inflatie verlaagt meestal de kosten van levensonderhoud, omdat met dezelfde hoeveelheid geld minder producten worden gekocht. Als gevolg hiervan hebben centrale banken de neiging de rente te verhogen om de situatie te bedwingen. In de verklaring zei de bank:

“De inflatiedruk kan voortkomen uit een sterker dan verwachte daling van de spaarneiging van huishoudens, aangedreven door de combinatie van lage rentetarieven en stijgende prijzen.”

De USD/RUB daalde ook toen de prijzen van ruwe olie terugsprongen. Brent steeg tot meer dan $ 74 per vat, terwijl West Texas Intermediate (WTI) steeg tot $ 72. Dit is een opmerkelijke stijging van waar de prijs begin deze week was, omdat de angst voor de nieuwe Delta variant golf aanhield.

USD/RUB technische analyse

USD/RUB

De 4-uur grafiek laat zien dat het USD/RUB paar recentelijk in een scherpe neerwaartse trend zit. Het paar slaagde erin om onder de belangrijke steun te komen op 73.93, het laagste niveau in juli. Deze prijs was ook de halslijn van het dubbele top patroon. Het bewoog ook onder de voortschrijdende gemiddelden van 25 en 50 dagen (MA), terwijl de Relatieve Sterkte Index (RSI) een bearish divergentiepatroon vormde. Daarom zal het paar waarschijnlijk blijven dalen, aangezien bears zich richten op de volgende belangrijke steun om 73.20.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld