USD/ZAR voorspelling: Rand richt zich op 15 na gematigde SARB

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus is een actieve handelaar, waar hij wordt gevolgd en gekopieerd bij Capital.com. Hij woont in Nairobi met zijn… read more.
on jul 23, 2021
  • Het USD/ZAR paar kantelde omhoog na het laatste SARB rentebesluit.
  • De bank liet de rente ongewijzigd en wees op een renteverhoging in Q4.
  • Het paar zou kunnen blijven stijgen terwijl investeerders de weerstand op 15.00 in de gaten houden.

Het USD/ZAR paar kantelde omhoog na het relatief gematigde rentebesluit van de South Africa Reserve Bank (SARB). Het paar steeg naar 14.7585, het laagste niveau in meer dan een week.

SARB rentebesluit

In de afgelopen paar bijeenkomsten was SARB een van de meest agressieve centrale banken in de opkomende markten. De bank beloofde de rente te verhogen om de stijgende inflatie het hoofd te bieden, ook al steeg de werkloosheid in het land tot meer dan 40%.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

De bank veranderde maandag van toon bij het uitbrengen van haar rentebesluit. Daarin liet de bank haar benchmarkbeleid op het lage 3,5%. Het tarief is de afgelopen zes opeenvolgende vergaderingen op dit niveau gebleven. Uit de verklaring bleek dat de bank tegen het einde van het jaar de rente waarschijnlijk zal verhogen tot 3,79%. Dit signaal was lager dan de eerdere verwachting van 4,07%. In een nota zei een Bloomberg econoom:

“De Zuid-Afrikaanse Reserve Bank bleef het vierde kwartaal aangeven als het doel voor het hervatten van renteverhogingen, hoewel de zwakke vraag en de gematigde kerninflatie deze tijdlijn waarschijnlijk enigszins ambitieus maken.”

Het besluit van de SARB kwam op een moeilijk moment voor de Zuid-Afrikaanse economie. De werkloosheid is opgelopen tot meer dan 40%. 70% van de jongeren is werkloos en de ongelijkheid is enorm toegenomen.

Tegelijkertijd hebben recente protesten geleid tot aanzienlijke schade aan de economie. In een verklaring zei de SARB gouverneur dat deze opstanden een blijvende schade aan de economie zullen hebben, aangezien ze zullen leiden tot een laag beleggersvertrouwen. Ook verwacht de bank dat de economie in 2022 en 2023 met 2,3% en 2,4% zal groeien. Ook ziet de bank de inflatie in Zuid-Afrika dit jaar oplopen tot 4,3%.

USD/ZAR technische analyse

USD/ZAR
USD/ZAR grafiek

De 4-uur grafiek laat zien dat de USD/ZAR de laatste tijd in een sterk bullish momentum verkeerde. Het is met bijna 10% gestegen ten opzichte van het laagste niveau in juni. Ondertussen is het boven het 25- en 50-daags voortschrijdend gemiddelde gestegen. Het bevindt zich ook iets onder de bovenzijde van het stijgende kanaal. Daarom zal het paar waarschijnlijk blijven stijgen, aangezien bulls zich richten op het volgende belangrijke weerstandsniveau om 15.00 uur. Deze voorspelling wordt ongeldig als de prijs onder de 14.500 daalt.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld