Koffieprijs in overbought gebied te midden van de weersomstandigheden in Brazilië

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith streeft ernaar om complexe ontwikkelingen te doorbreken, zodat beleggers beter geïnformeerde beslissingen kunnen nemen. Als Faith niet ondergedompeld… read more.
on jul 27, 2021
  • De koffieprijs bereikte een intradag hoogtepunt van 215,05.
  • De stijging is een reactie op extreem lage temperaturen in Brazilië.
  • De kans op terugkeer van La Niña is vrij groot, wat de prijzen verder heeft opgedreven.

De koffieprijs is gestegen naar het hoogste niveau in bijna zeven jaar als reactie op de extreem lage temperaturen in Brazilië. Het Zuid-Amerikaanse land is de grootste koffieproducent ter wereld. Het exporteert ongeveer 16% van de drank die wereldwijd wordt geconsumeerd, waarbij Arabica ongeveer 70% van de export voor zijn rekening neemt. Als zodanig hebben factoren die van invloed zijn op de productie de neiging om de prijzen op mondiaal niveau te beïnvloeden.

Koffieprijs

Weerproblemen in Brazilië

Vorige week daalden de temperaturen in de belangrijkste koffieteeltgebieden in het land tot onder nul, een toestand die uren aanhield. Het zuidelijke deel van Minas Gerais beleefde de koudste periode sinds 1994.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Volgens meteorologen wordt deze week een soortgelijke situatie verwacht. De vorst zal takken en bladeren waarschijnlijk verschroeien, waardoor de productievooruitzichten voor het komende jaar afnemen. Dit is vooral ontmoedigend omdat het gewas momenteel in zijn tweejaarlijkse cyclus zit en boeren een recordoogst verwachten in het volgende seizoen.

Met name de lage temperaturen zijn het tweede ongeluk dat de koffieboeren in Brazilië treft na de langdurige droogte eerder dit jaar. Daarnaast heeft het Amerikaanse Climate Prediction Center de mogelijkheid aangegeven voor de terugkeer van La Niña in de komende maanden. Het weerpatroon heeft de neiging om regenval in het gebied uit te stellen.

De koffieprijs is verder opgedreven door de groeiende vraag. Naarmate de economie weer opengaat, bezoeken meer koffieliefhebbers hotels, coffeeshops en andere etablissementen om van de drank te genieten. Deze trend is een verbetering ten opzichte van vorig jaar, toen de lockdown-maatregelen die in verschillende delen van de wereld werden genomen, consumenten ontmoedigden om eetgelegenheden te bezoeken.

Technische vooruitzichten koffieprijs

De koffieprijs handelt op het hoogste niveau sinds oktober 2014. Futurescontract Coffee C, de maatstaf voor wereldwijde Arabica koffie, bereikte een intradag hoogtepunt van 215,05 voordat het zich terugtrok. Op het moment van schrijven was het 9,95% hoger op 207,80. Sinds begin juli is het met ongeveer 34,60% gestegen. In een bredere context is het sinds het begin van het lopende jaar met ongeveer 65,5% gestegen.

Op een dagelijkse grafiek ligt de koffieprijs boven de exponentiële voortschrijdende gemiddelden van 25 en 50 dagen. Met een RSI van 78 bevindt het zich in het overboughtgebied. Op korte termijn verwacht ik een corrigerende terugval, ook al blijven de optimistische vooruitzichten. De grondstof zal waarschijnlijk zijn prijs zien dalen om steun te vinden langs het psychologische niveau van 200. Een beweging onder dat niveau zal ervoor zorgen dat de bears het lagere steunniveau van 195,45 in de gaten houden voordat de bulls genoeg momentum verzamelen om het weer omhoog te duwen.

Koffieprijs
Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld